Търсене в тази страница ...



Мозъчно-съдови нарушения

Мозъчно-съдови нарушения

Хеморагия или Исхемия? Как да определим? Прояви.

Най-честите прояви при Хеморагични нарушения (свързани с кръвоизлив в мозъка) са схванатост във врата, чувство на повръщане и повръщане, а при Исхемични нарушения е характерно да има световъртеж и гадене, без чувство на повръщане.

Диагностициране степента на нарушението. Прояви.

- върха на игла се прокарва леко, без натиск по дланта на болния и се следи за чувствителността, същото се прави по табаните. Болния се пита дали усеща иглата.
- подават се изпънати показалци на болния, които той в седнало положение трябва да обхване с юмруци и да дърпа силно към себе си. По степента на силата на захват и на силата на издърпване се съди за това в кой крайник и в каква степен е настъпило увреждане.
- в право, а след това и в седнало положение на тялото болният протяга в изпъното положение двете си ръце в страни, изпъва и показалците и със затворени очи като движи бавно по дъга пред тялото си, първо едната ръка, а после другата, трябва да уцели носа си. По разминаването между точката върху лицето, до която достига показалеца му и носа, се съди за степента на нарушението.
- в изправено положение, с ръце изпънати напред и със затворени очи се следи дали пациента запазва стабилно равновесно положение или се олюлява напред или назад.
- пациента споделя за чувство на тежест и изтръпване в крайниците, загуба на сила и сетивност, чувстват се като чужди.

Действие на Витамин С при мозъчно-съдови нарушения.

При исхемични нарушения е особено противопоказано да се дава Витамин С, поради ефекта на понижаване на капилярния пермеабилитет (пропускливост) и поради действието му в посока на повишаване на съсирваемостта (коагулацията) на кръвта. Така се достига до по-слабо и ограничено усвояване на останалите медикаменти, целящи по-добро оросяване на мозъка (като Ноотропил), а също така и се създава предпоставка за образуване на съдови запушалки (тромби), като и двата ефекта са абсолютно противопоказани в случай на мозъчна хипоксия (кислороден глад). При хеморагични инциденти (кръвоизливи в мозъка) се постъпва обратното. Необходимо е прилагането на значителни дози Витамин С венозно от 500 мг до 2500 мг, поради съдостягащия и укрепващ стените на кръвоносните съдове ефект на Витамин С и постигане на по-бързо спиране на кръвоизлива в мястото на разкъсване на кръвоносния съд.

Лекарства при мозъчно-съдови нарушения:

При исхемични нарушения или инсулт:

При подобни (пред- и постинсултни) исхемични състояния, с цел възобновяване на нормалното кръвоснабдяване на мозъка, се прави 10 дневен курс (инжекциозен и орален) със следните медикаменти:

- венозно (веднъж на ден):
а/ Ноотропил 3 гр./15 мл – 1 ампула/дневно. В зависимост от тежестта на състоянието количеството на Ноотропила може да бъде от 3 до 12 гр.
б/ Церебролизин 5 мл – 1 ампула /дневно. Поставят се чрез венозно вливане едно след друго със смяна на спринцовката, но с една и съща игла, много, много бавно със скорост 5 мл/3 мин., понеже Церебролизина не бива да се смесва с препарати влияещи на кръвоносната система като Ноотропил.
в/ Прием на витамини В1, В2, В6, В12.
Дозата да се уточни с невролог в зависимост от тежестта на конкретното състояние.

- мускулно (веднъж на ден):
а/ Деган 2 мл – 1 ампула/дневно
б/Фосфобион 10 мг/мл, ампула от 1 мл - 1 ампула/дневно
Смесват се в една спринцовка и се поставят в глутеус максимус (седалищния мускул).

- перорално (през устата)(два пъти на ден):
а/ Сомазина (перорална форма) – 2 мл х 2 пъти на ден (сутрин и вечер)

При хеморагични нарушения или инсулт:

- Сомазина (инжекционна форма)
- Витамин С (инжекционна форма)

Дозата да се уточни с невролог в зависимост от тежестта на конкретното състояние.

Физиотерапия.

При настъпване на каквито и да са по степен нарушения в мозъчно съдовата система, манифестиращи се в засягане на крайниците е нужно веднага след настъпването на тези нарушения (тежест, намалена чувствителност, частична или пълна пареза) да се започне физиотерапия на засегнатите крайници. Нужно е крайниците да се раздвижват и масажират с цел възстановяване на нормалния кръвоток към тях, както и с цел стимулиране на увредени мозъчни центрове, които са които са отговорни за контролиране то на съответния засегнат крайник.

Например:

- ако е засегнат крак е нужно да се пристъпи към неговото раздвижване чрез вървене.
- ако е засегната ръка раздвижването се постига чрез стискане и отпускане на малка гумена топка.

Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)