Търсене в тази страница ...



Ходене

Ходене. Китайците си имат традиция в ходенето. Според тях човек няма да има добро здраве, ако не изминава по 5555 крачки на ден. Купете си крачкомер. Той е незаменим помощник. С крачкомера ще сте наясно дали ходите достатъчно. Ако пък по време на вървене започне да ви се схваща гърба, значи спрямо текущото си здравословно състояние сте ходили достатъчно и сте се уморили. Ходенето е най-доброто упражнение. За разлика от вредното за организма бягане, за което ще обясня по-нататък, ходенето натоварва организма съвършено балансирано без да води до образуване на лактат (млечна киселина в мускулите), което пък изисква от организма допълнителен разход на кислород за нейното обратно превръщане в пируват (пирогроздена киселина), която пък е изходен продукт за аеробното клетъчно дишане.

Лактата е вещество използвано при анаеробното (ферментационно) дишане на клетките, като той осигурява едва 7%-но усвояване на глюкозата при енергийния метаболизъм в тялото в сравнение с пирувата, който осигурява 16 пъти повече енергия за мускулите при продължително (но не усилено) натоварване, каквото е ходенето. Казано иначе, ходенето е енергетично и здравословно обосновано, за разлика от бягането.

Кортизона (същото като кортизол) е хормон на надбъбречната жлеза и участва в много физиологични реакции. Неговото ниво в организма е най-високо сутрин, на обед то е на половина, а привечер е на изчерпване. Кортизона има пряко отношение към окислението на мастните киселини и затова спомага за топенето на мазнини при тренировки. Най-бързо отслабване с вървене се постига сутрин, преди закуска на гладно. Поради това, че се движите няма как кръвната ви захар да падне до опасни нива (хипогликемия).

Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)