Търсене в тази страница ...



Богат асортимент, но с калорийно недохранване

Недохранване. Храната трябва да е разнообразна, но всяко хранене трябва да завършва с калорийно недохранване. Какво имам предвид? За да се постигне набавяне на нужните за организма вещества чрез храненето, храната трябва да е разнообразна, както в конкретното блюдо, така и по-общо – в рамките на седмицата, месеца, сезона. Еднообразието в храненето, съставено само от няколко любими храни, в рамките на кратко време води до бързо развиване на алергии. Калорийното недохранване означава просто казано, че е необходимо състава на храната да съответства на енергийния ви разход - дневните ви нужди, като здравословния стремеж е прихода, да е малко по-малък от разхода. Също така погълнатото количество трябва да е толкова, че след приключване на храненето да се чувствате леко гладен.

Защо трябва да правим така? Чрез изследване проведено върху мишки е установено, че тези, които са били хранени с калорийно богато меню са живели 40% по-кратко от мишките, на които е давана също така разнообразна храна, но калорийно недостатъчна. Това важи за всички живи същества. Тук е нужно още малко по-дълбоко навлизане в познанието за храненето. При извършване на метаболитните процеси в организма (превръщането на храните в изходни вещества за синтез на специфични за човека химични съединения) се отделя температура. Хроничното покачване на температурата в тялото при всяко неразумно високо по калоричност хранене причинява преждевременно стареене. Клетките стареят по-бавно при ниски температури, отколкото при високи, какъвто и да е източника на тази топлина. Основен принцип във физиологията. Ето защо трябва да се храните разнообразно, но умно от гледна точка на калориите и начина ви на живот.Богат асортимент, но с калорийно недохранванеХрана-движение

В този смисъл напълняването в ранна детска възраст (през първата година) и в края на пубертета води до необратимо нарастване на броя на адипоцитите (мастните клетки в организма), което пък е залог за вечна предразположеност към пълнота в зряла възраст. Затова не тъпчете детето си. То не е здраво когато има дебели бузки, а напротив, когато е с нормално телосложение.

По-голямата част от изразходваната енергия отива за поддържането на кръвообращението, обмяната, дишането, детоксикацията и т.н. Това е енергията, нужна за съществуването - основна, базална обмяна. Малка част от енергията има мисия да гарантира движението. Източник на енергия и за двата вида дейност е храната.

Ако удвоиш и храната, и движението, напълняваш!

Защото чрез движението можем да увеличим разхода на калории само от частта за движение, но не и от частта за базалната обмяна, която остава относително постоянна. Отслабването не става с тичане, с хапчета, с диети, с “храни за отслабване”. Отслабването става основно с неядене.


Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)