Търсене в тази страница ...Сдъвкване на храната

Сдъвкване на храната. При поставянето на храната в устната кухина, рецепторите на езика (вкусовите луковици) подават сигнал към мозъка за секретиране на определена ензимна консистенция от трите чифта слюнчни жлези, с които е снабден всеки човек. Първичното разлагане на захарите в състава на приетата храна се извършва именно тук в устата. Слюнката трябва да е в достатъчно количество понеже тя се явява първата защитна преграда срещу болестотворните (патогенни) микроби попаднали чрез храната в нашето тяло.

Как да получим повече и по-качествена слюнка? Това се постига с продължително дъвкане и смилане на храната между зъбите. В този процес мускулите на горната и долна челюст масажират слюнчните жлези и те секретират достатъчно количество от своето съдържание в устата. Значението на продължителното и достатъчно предъвкане на храната се изразява и в два други особено значими факта. Хора, които не дъвчат достатъчно са склонни да развият доброкачествен рак на паротидните жлези  - това са околоушните слюнчни жлези. Отново тук е в сила общ физиологичен принцип, че когато един орган не се използва, то той закърнява. Не на шега ще кажа, че при повечето хора този орган е мозъка. Намалената функция на паротидните жлези, както и на всички жлези с вътрешна секреция води до хипоксия и апоптоза. Познат механизъм.

Другия аспект на дъвкането е свързан с по-нататъшния процес на храносмилане, който се осъществява в стомаха. Ако сме нагълтали набързо храната, раздробявайки я само колкото по-лесно да премине през езофагиалната тръба - хранопровода, то тя попада в стомаха на такива парчета, които имат изключително малка обща повърхност. Стомашните сокове (солна киселина и пепсин) и ензими не могат да доразкъсат храната, а само да осъществят биохимичните катаболитни (разпадни) реакции по нейната повърхност. Те не действат в дълбочина. Именно смляната до кашообразно състояние храна в устата предлага на стомашните сокове възможно най-голяма площ, върху която те могат да въздействат за да се получи пълноценно разграждане в стомаха. Ако храната не е добре смляна извличането на хранителните вещества е слабо и започва гниене в стомаха, което поражда язвени процеси, те пък са отново основа за развитие на хипоксия. Дъвчене

ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА

ЗА КНИГАТАХеликобактер пилори
ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ) НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ

Лабораторни резултати проверкаСправочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга
ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health LegacyPrivacy Policy (Декларация за поверителност)