Търсене в тази страница ...



Сдъвкване на храната

Сдъвкване на храната. При поставянето на храната в устната кухина, рецепторите на езика (вкусовите луковици) подават сигнал към мозъка за секретиране на определена ензимна консистенция от трите чифта слюнчни жлези, с които е снабден всеки човек. Първичното разлагане на захарите в състава на приетата храна се извършва именно тук в устата. Слюнката трябва да е в достатъчно количество понеже тя се явява първата защитна преграда срещу болестотворните (патогенни) микроби попаднали чрез храната в нашето тяло.

Как да получим повече и по-качествена слюнка? Това се постига с продължително дъвкане и смилане на храната между зъбите. В този процес мускулите на горната и долна челюст масажират слюнчните жлези и те секретират достатъчно количество от своето съдържание в устата. Значението на продължителното и достатъчно предъвкане на храната се изразява и в два други особено значими факта. Хора, които не дъвчат достатъчно са склонни да развият доброкачествен рак на паротидните жлези  - това са околоушните слюнчни жлези. Отново тук е в сила общ физиологичен принцип, че когато един орган не се използва, то той закърнява. Не на шега ще кажа, че при повечето хора този орган е мозъка. Намалената функция на паротидните жлези, както и на всички жлези с вътрешна секреция води до хипоксия и апоптоза. Познат механизъм.

Другия аспект на дъвкането е свързан с по-нататъшния процес на храносмилане, който се осъществява в стомаха. Ако сме нагълтали набързо храната, раздробявайки я само колкото по-лесно да премине през езофагиалната тръба - хранопровода, то тя попада в стомаха на такива парчета, които имат изключително малка обща повърхност. Стомашните сокове (солна киселина и пепсин) и ензими не могат да доразкъсат храната, а само да осъществят биохимичните катаболитни (разпадни) реакции по нейната повърхност. Те не действат в дълбочина. Именно смляната до кашообразно състояние храна в устата предлага на стомашните сокове възможно най-голяма площ, върху която те могат да въздействат за да се получи пълноценно разграждане в стомаха. Ако храната не е добре смляна извличането на хранителните вещества е слабо и започва гниене в стомаха, което поражда язвени процеси, те пък са отново основа за развитие на хипоксия. Дъвчене

Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)