Търсене в тази страница ...



ЛЕЧЕНИЕ НА ГРАНУЛОМ

Лечение на гранулом. Тема в две части.


I. ЕТИОЛОГИЯ НА ЗЪБНАТА ПАТОЛОГИЯ

II. ГРАНУЛОМ

Разучете внимателно денталните термини на фигурата, за по-добро разбиране на текста в темата.

Структура на зъба и околозъбното пространство

Фиг.1. Структура на зъба и околозъбното пространство


I. ЕТИОЛОГИЯ НА ЗЪБНАТА ПАТОЛОГИЯ

Етиологията на зъбната патология или по-просто казано причините за възникване на заболяванията на зъбите и устната кухина са бактериите. Те могат да действат пряко или да предизвикват следните патогенетични (болестотворни) процеси в оралната област:

Проявяват пряко токсично действие върху тъканите чрез отделяне на токсини. Бактериите отделят в нас произведени от самите тях ензими, които разрушават хиалуроновата киселина в околните тъкани (основното градивно вещество на свързващата тъкан) и други градивни вещества като хондроитина и колагена, а също така действат хемолитично като разлагат кръвните ни елементи и тези от имунната ни система – еритроцити, левкоцити, тромбоцити, лимфоцити и др. Тези ензими се отделят както от патогенните микроорганизми ("чуждите бактерии"), така и от нормалната микрофлора ("собствените бактерии") и имат разрушаващо действие върху клетките, тъканите и органите в устната ни кухина. Щом веднъж това разрушаване стане факт, следва навлизането на бактериите в зъбите (в пулпа, пародонталните джобове, апикалните отвори), лигавиците, костите, нервите, лимфата и кръвоносните съдове в устата, където се установяват и започват да се размножават или се придвижват до други части на организма.

Бактериите влияят на здравето ни чрез токсичните продукти отделяни при метаболизма им, в следствие на ензимното разграждане, което упражняват върху органичните съединения, от които са съставени тъканите и органите в устната ни кухина и върху намиращите се там хранителни остатъци. С други думи казано това са гнилостните процеси, които предизвикват и поради които започват зъбите ни да се развалят, а устата ни да мирише на лошо. Особено значение имат такива метаболитни продукти от рода на млечна киселина, сероводород, индол, скатол, амоняк, токсични амини, които декалцифицират емайла и увеличават гингивалните джобове (начало на пародонтит – възпаление на пародонта). Голяма част от тези метаболитни продукти са газове, които например в случай на гранулом (локална, фокална инфекция), който обичайно е ограничен в една затворена област в алвеоларната кост под апикалните отвори, предизвикват възпаление, последвано от отток (подуване на околните тъкани) поради нарастващия обем на произвежданите от бактериите газове, като така се притискат околните тъкани и преминаващите през тях нерви и кръвоносни съдове. Когато се притиснат нервите усещаме болка, а когато се притиснат кръвоносните съдове се създават условия за хипоксемия (спиране притока на кислород съм тъканите и техните клетки), при което се образува безкислородна (киселинна) среда, отлична за още по-бързото размножаването на бактериите, понеже 80% от бактериите в нашето тяло са анаеробни т.е. живеят и се размножават най-добре в безкислородна среда. Следва дифузното (проникващо) разпространение на оттока чрез и в устната лигавица към околните зъби, като така се подуват тъканите около максилата (горната челюст), например бузата и окото или около мандибулата (долната челюст), като там се подува зоната около и под брадичката. При липса на адекватно лечение се стига до инфекция на кръвта (авто-интоксикация, отравяне) в цялата кръвоносна система и мъчителна смърт в рамките на 24 часа до няколко дни.

Дори при липса на този най-лош сценарий се наблюдава въздействие на инфекциите в зъбите върху цялото тяло, като патологични процеси възникват и в най-отдалечени от зъбите органи в нашия организъм – сърце, бъбреци, черен дроб. Много често това въздействие се проявява като алергични реакции и автоимунни заболявания. Друг ефект върху пълната с патологични бактериални възпаления уста е намаляването на костната плътност (алвеоларната кост) около зъбите, при което те започват да се клатят и накрая падат един по един. Това ясно може да се види на рентгенова снимка, особено като се сравни с по-стара такава на същия зъб, където се вижда ясно "отдръпването" на алвеоларната костна тъкан към челюстта.

Бактериите, заедно със съставките на слюнката, са също и причинители на отлагането на зъбната плака (зъбен камък), предшественик на зъбния кариес. Тя представлява локално натрупване върху повърхността на зъба на микроорганизми, примесени с органична материя, в следствие на ензимното разграждане на хранителните остатъци в устната кухина, за което споменах по-горе в текста. Както казах на много други места в тази книга, алкално-киселинното равновесие в организма е от огромна важност за здравето, като това с пълна сила важи и за здравния статус на зъбите ви. В устната кухина при здравите хора pH на слюнката е около 7.5 т.е. леко алкално, а при хора, които не спазват здравословен начин на живот, то е pH 5.5 – 6. Тази стойност на pH е характерна за киселинните среди, в които анаеробните бактерии живеят най-добре. Зъбната плака води до декалцификация на емайла, развитието на кариес и така бактериите си намират път за проникване в дълбочина в зъба. Запомнете, че бактериите обезпечават енергетично развитието и размножаването си посредством разлагане на глюкоза (захари). Така, че следващия път когато посегнете към сладките канцерогенни боклуци, които нагло ви пробутват малоумните продавачки в хранителните магазини, се замислете за зъбите си и за бактериите, които така охотно храните с невежество и с липсата си на дисциплина!

Ежедневната профилактика за добро здраве в оралната област изисква не само следване на здравословен начин на живот, не само редовно прилагане на добри хигиенни навици, но и използването в борбата с микробите на едно вещество, което нашите левкоцити произвеждат за да обезвредят патологичните микроорганизми, а именно кислородната вода (Н2О2). Ензима миелопероксидаза, който се съдържа в левкоцитите (неутрофили и моноцити) служи за провокиране в тях на механизма на генериране на супероксиди и Н2О2, които са токсични за микроорганизмите. Начина на приложение на кислородната вода може да видите в тема "Профилактика на грипа". Чрез промиването на устната кухина сутрин преди храна с кислородна вода помагате на левкоцитите и най-общо казано на имунната си система да създадат условия за супер окисление на тъканите, като по този начин анаеробните микроби измират моментално. Опасението на някои хора относно използването на кислородна вода за такива цели е въпрос на неукост, понеже както казах нашето тяло я произвежда непрекъснато и за да не се получи натрупване на прекалено много свободни радикали в организма ни съществува както извънклетъчен (екзогенен), така и вътреклетъчен (ендогенен) механизъм за отстраняване на прекомерното количество кислородна вода. Екзогенния механизъм се осъществява чрез ензима каталаза, а ендогенния чрез клетъчните органели наречени пероксизоми. Те са налични в целия ни организъм без изключение. Използвайте чиста кислородна вода и никога тази от аптеките, в която има стабилизатори като фенацетин, които са ракообразуващи. Аптечната кислородна вода може да използвате само за външно приложение.


II. ГРАНУЛОМ

Стандартен стоматологичен казус е възникването на гранулом както под "здрав", така и под лекуван зъб, на който например има поставена коронка. Както до тук разяснихме, болестния процес започва с болка и може да завърши със смърт. Дори без да имаме каквито и да е симптоми за развитие на възпалителен процес, при направа на рентгенова снимка може да се установи, че в основата на зъба ни има латентна ("спяща") инфекция. Кое активизира бактериите в нея? Най-правилния отговор би бил – имунната ни система. Човешкото тяло е едно цяло и по тази причина всяко малко нещо, случващо се в него, рефлектира върху целия организъм. Да вземем за например момент, в който сте настинали и вашата имунна система не е в отлично състояние. Тогава макрофагите (моноцити) и микрофагите (неутрофили, еозонофили, базофили), които са част от левкоцитите в кръвта ни, поради влошеното ни състояние и/или лоша здравна култура са намалели, незрели или недостатъчно активни и вече не могат да подтискат тази "спяща" инфекция и точно тогава тя взема връх над съпротивителните ни сили като се развива с чудовищна бързина само в рамките на няколко дни. Имунната система може да се компрометира по много начини, като описания тук е само един от тях.

Какво да направим в случай на гранулом?

Възможностите са две. Първата е да се извади незабавно зъба, но само и единствено след премахване на инфекцията с антибиотичен курс на лечение, защото в противен случай, при изваждане на зъба докато инфекцията е в ход кръвта ще се инфектира и това ще породи сепсис (обща гнойна инфекция на организма). Всяко двоумение, дали да се пие антибиотик или не е безпредметно! За вредите, които нанася антибиотика съм споменал по-долу, но най-голямата беда би била леталния (смъртоносния) изход, който ви очаква, ако не започнете незабавно приема му.

Курса на антибиотично лечение се провежда по следния начин:

Използва се широкоспектърния пеницилинов антибиотик Дуомокс 500 мг (Duomox) от групата на бета-лактамните препарати, носещи общото име Амоксицилини. Дозировката е по една таблетка Duomox от 500 мг на всеки 6 часа за първите 5 дни и по 1 таблетка на всеки 8 часа за още 2 дни. Обща продължителност: 7 дни.

Други препарати със същата генерична съставка и същата група са Amoxicillin, Ospamox и Upsamox. Действието им е насочено срещу аеробните микроорганизми. Предназначени са за лечение на периодонтални смесени инфекции. Те пречат на микробите да изграждат клетъчната си стена, като по този начин остават незащитени от фагоцитарната активност на левкоцитите (поглъщане на една клетка от друга клетка) и биват убивани. Този тип антибиотици са най-безвредните и с най-голяма терапевтична ширина, защото клетките на организма ни нямат такава структура. От своя страна те често предизвикват алергии в пациентите, съпроводени с тежка диария. В този случай приема трябва да се прекрати. Действието на всички антибиотици като цяло се свързва с изтребление както на "чуждите" микроорганизми в тялото ни, така и на "собствените". Ето защо, за да се предпазим от вредното въздействие на антибиотиците и за подпомагане на собствената ни микрофлора, е задължително, с приема им и на всяко хранене, да поемаме кисело мляко, както и витамини В-комплекс (но най-вече витамин В12).

Някои зъболекари ще ви предпишат успоредно с антибиотика да пиете и метронидазолов химиотерапевтичен препарат, който пречи на синтеза на ДНК на микроорганизмите. Действието му е насочено срещу анаеробните микроорганизми. Според фармакотерапевтичните справочници ко-медикацията (едновременен прием на два или повече медикамента) и с двата споменати вида препарати срещу остри бактериални инфекции в зъбите дава почти винаги 100% положителен резултат. Имайте обаче предвид и друго, че за разлика от антибиотика, метронидазоловите препарати пречат на правилния синтеза и на човешката ДНК (освен на бактериалната), което може да доведе то тежки генетични промени и рак. Някои от по-известните метронидазолови препарати носят следните имена, Trichomonacid, Flagyl, Arilin. Дозировката при Flagyl от 250 мг e прием по 3 пъти на ден през 8 часа за период от 7 дни.

Идеята за използване на ко-медикация се състои във факта, че убивайки само аеробните микроорганизми осигуряваме пространство за развитие на анаеробните и обратно. Факт е също така, че срещу някои анаеробни болестотворни бактерии развиващи се в устната кухина, като трихомоната например, тялото не е способно да изработи имунитет. Ето защо възникването и лекуването на повторна бактериална инфекция в гранулома трябва да завърши с изваждане на зъба, понеже не може месец след месец да подлагате организма си на деструктивното влияние на тези лекарства.

Наложително ли е обаче да вадим зъба? Няма ли други съображения, които трябва да се имат предвид? Разбира се, че има и сега ще ви ги разясня.

Втората възможност се заключава в това да не вадите зъбът, а да изчакате и да видите във времето дали процеса ще се развие отново. Това може да се случи буквално след месец и тогава естествено ще се наложи отново да пиете антибиотик и след това задължително да извадите зъба. Все пак може да не се стигне до развитие на повторна инфекция, ако спазвате стриктно правилата за устна хигиена съгласно описаните начини в тази тема, а именно промиване с кислородна вода, със сода бикарбонат и тетра с продължителност и дозировки както съм описал вече в книгата. Преминаването към здравословен начин на живот е също едно от задължителните условия. Само чрез ежедневни грижи за недопускане развитието на патологична микрофлора в устната кухина може да избегнете повторно възпаление.

Чистенето на зъбната плака при зъболекар е процедура, която отнема около 2 часа, но чрез нея се осигурява за около 6 месеца отлично премахване по механичен път на полепналите по зъбите бактерии. След изтичането на този период не забравяйте отново да почистите зъбната плака. Последния начин е да се отвори коронката, да се почистят каналите, да се промие гранулома за изчистване на патологичните микроорганизми и всичко да се затвори по обратния ред.

Другото мероприятие, което е със задължителен характер, е периодичното рентгеново заснемане на проблемния зъб на всеки 2 години, за да се проследи дали гранулома не се е развил в киста, която може да обхване и съседните зъби. В този случай лечението изисква хирургическа намеса.


Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)