Търсене в тази страница ...



СЪРДЕЧЕН МАСАЖ (СЪРДЕЧНА РЕАНИМАЦИЯ)

Сърдечен масаж. Извършва се на място, където е станал инцидентът. Започва се с масаж на гръдния кош, който замества тласъчните удари на сърцето. Пострадалият трябва да лежи хоризонтално по гръб върху твърда и гладка основа. Главата заради оросяването на мозъка не бива да е разположена по-високо от краката. Спасителят трябва да коленичи на нивото на раменете на пострадалия и да прави изкуствено дишане и външен сърдечен масаж, без да мести коленете си. Най-важното за правилното съживяване на пострадалия е незабавното осигуряване на проходимост на дихателните пътища. Ако в устата на пострадалия се вижда чужда или повърната материя, тя трябва да се отстрани. Това не бива да отнема много време, защото всяка секунда е ценна. Зъбните протези, ако има такива, обезателно трябва да се махнат. Едната ръка се поставя на челото и с твърд насочен натиск назад с дланта, главата се навежда назад. Устата не трябва да бъде затворена. За да установите липсата на дишане, доближете ухото си до устата и носа на пострадалия, като поддържате проходимостта на дихателните пътища. Наблюдавайте дали гръдния кош се повдига или спада. Слушайте дали пострадалия издишва. Дали се появява струя издишан въздух. За 5-10 секунди трябва да установите дали пострадалият има пулс, като палпирате (притиснете) сънната артерия. За да не запушите дихателните пътища, палпирайте само от едната страна, от страна на спасителя. Ако не се установи пулс и до този момент екипът на "Бърза Помощ" не е пристигнал, трябва да започнете сърдечния масаж.

Къде трябва да се извърши той?

В долната една трета от гръдната кост. С двата пръста на дясната ръка намирате точката, в която се съединяват гръдната кост с ребрата. До пръстите, перпендикулярно на гръдната кост, поставяте лявата длан. Премествате дясната длан върху лявата. Лактите трябва да са изпънати, мишниците изправени, а раменете на спасителя да се намират насочени право надолу. След всяка компресия отнемете напълно натиска, за да се върне гръдния кош в нормалното си състояние. Честотата на компресиите са между 80 и 100 в минута. Движенията трябва да бъдат равномерни, без прекъсване, наподобяващи сърдечния ритъм. За съживяването на пострадал, изпаднал в "сърдечен арест" изкуственото дишане е точно толкова необходимо, колкото и сърдечния масаж. Най-бързото обдишване става уста в уста. Въздухът издишван от спасител, съдържа достатъчно кислород. Като поддържа необходимия наклон на главата и брадичката, спасителят затиска носа на пострадалия, поема дълбоко въздух и плътно прилепил устни го издишва в устата на пострадалия. Повдигането на гръдния кош е сигурен знак, че обдишването е успешно.

Ако пострадалият има двама спасители, редно е единият да извършва сърдечния масаж, а другият, застанал до главата му да го обдишва. След всеки пет компресии се прави едно обдишване.

Ако спасителят е сам, на 15 компресии се полагат по две последователни обдишвания. Усетите ли пулс и дишане, веднага спрете реанимацията! Никога не я правете при наличие на пулс. Само по този начин може да спасите пострадалия от настъпване на внезапна смърт.


Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)