Търсене в тази страница ...



Измервателни медицински уреди

Измервателни медицински уреди

Термометър

Не използвайте електронен термометър, а обикновен живачен или спиртен. Нормално е човешката температура да е между 35.5ОС и 36.8 ОС. Поддържане на температура от около 37.0 - 37.3 градуса в продължение на дни означава, че имате възпалителен процес. Изследвайте си утайката на кръвта – СУЕ. Ако тя е повишена, това е потвърждение за възпалителен процес. Възпалителен процес се причинява от безброй причини – от най-безобидните до най-опасните. Пример за постоянно висока утайка, но при абсолютно нормална температура е например наличието на бактерии в бъбречното легенче при жените, което пък може да е хронично състояние продължаващо с десетилетия без това да създава опасност за здравето.

Алергичните състояния причиняват увеличена утайка, с месеци. Настинките също вдигат утайката, но само с продължителност до 10 дни след пълното им излекуване.

Апарат за кръвно налягане

Измерва стойностите на пулса, систоличното и диастоличното кръвното налягане. Систолична се нарича стойността на налягането, което сърцето създава, при своята контракция в момента на изпомпване на кръв към аортата, а диастолично е стойността на налягането при отпускане на сърцето, когато то се пълни с кръв през vena cava (долна и горна куха вена). Точно измерване на кръвното налягане се получава при използване на апарат със ръчна помпа и слушалки, но по-скъпите електронни аналози дава същата точност на стойностите, което е от голямо удобство, когато се налага да измерите кръвното си сам.

Защо е важно редовното измерване на този показател? Когато кръвното налягане е ниско или високо нашия организъм изпитва натоварвания от различен тип, които постепенно водят до тежки хронични заболявания, затова мерете си кръвното редовно. Ако обичайно при измерване нямате високи или ниски стойности е достатъчно да мерите контролно 2-3 пъти в седмицата, но ако сте хипертоник или хипотоник е наложително това мерене да се извършва всеки ден с цел корекция на водно-солевия баланс в организма ви, за който е подробно обяснено в тема "Водата, най-добрия диуретик".

Глюкомер

Измерва съдържанието на кръвната захар. Измерването се прави сутрин непосредствено след ставане на гладно, като с бодящото устройство, което е част от комплекта към уреда за измерване, се набожда някой от пръстите на ръката и се поставя капка кръв върху измервателната лентичка. Ако пък нямате такъв уред за домашно измерване е нужно да отидете до медицинска лаборатория, където ще ви вземат венозна кръв за изследване. Стойностите за долна и горна граница на кръвната захар (взета капилярно или венозно) са указани в глава "Профилактични лабораторни изследвания".

Оксипулсиметър

Измерва пулса и сатурацията (насищането) на хемоглобина с кислород. Поставя се, на някой от пръстите на ръката. Ако сатурацията ви е в границите 94 – 99% и пулса ви в покой е от 60 – 80  имате отлично ниво на свързване на кислорода с хемоглобина в еритроцитите в белите ви дробове и сърцето работи без излишно динамично натоварване. Когато легнете сатурацията и пулса падат. Обичайно е пулса ви при сън да падне до 45 - 50 удара/мин, а когато просто си лежите между 55 – 65 удара/мин. Обичайно дихателната честота в покой (броя на вдишванията в минута) трябва да е 16 – 20. Ако пулсът ви падне под 60 удара/мин през активната част на деня когато не сте слегнал е нужно да посетите кардиолог за преглед.

Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)