Търсене в тази страница ...



Постоянна аритмия

Постоянна аритмия. Какво трябва да имате предвид и от какво да се пазите. Домашния ни лекар с години предписваше на майка ми диуретици за "лечение" на високо кръвно налягане, но нито веднъж не ни каза, че трябва да взема успоредно и медикаменти за предотвратяване загубата на калий от организма (един от много вредни странични ефекти от пиенето на диуретици). Постепенно, с годините, майка ми започна да развива пароксизмална (пристъпна) аритмична сърдечна дейност все по-често и все по-често. В резултат на това домашния ни лекар предписа прием на лекарствения препарат Ритмонорм (потвърдено и от кардиолог) за регулиране на пулса. Да, но с времето положението с пулса се влошаваше, а а уж лекарствата трябваше да "помогнат", докато един ден майка ми, при поредната криза, беше приета в болница и си остана с постоянна аритмия за цял живот.

Какво се беше объркало? Сега като се сетя за случката отново побеснявам. Проблема е в това, че домашния ни лекар и няколкото кардиолози, при които с години майка ми ходеше на преглед с оплакването от аритмия, не бяха се "сетили" или по-скоро нарочно не са предписвали калии задържащи препарати към диуретика на майка ми и той (калия) се беше изчерпал напълно. Това е причина по законите на физиологията сърцето да изпадне в аритмичност.

При приема на майка ми в спешния център, точно когато изпадна в постоянна аритмия, някой се сетил да изследва калия и установил, че той е на нула. От тогава майка ми взема спиранолактон, който е калии задържащ диуретик, но постоянната аритмия е вече всекидневен и неотменим инвалидизиращ фактор в нейния живот, който създава както физически страдания, така и непоносими финансови разходи за поддържане на нейния живот. Най-голямата наглост беше когато научихме, че личния ни лекар също е вземал диуретици с години, но си е вземал и спиранолактон!

Ако изпаднете в постоянна аритмия е задължително ежеседмичното контролиране на физиологичния показател за коагулация на кръвта - INR (International Normalized Rate), който при здрави хора варира в диапазона от 0.9 – 1.1, а за хора на антикоагулантна терапия (приемащи Синтром, Дигоксин и др.) това съотношение трябва да е между 2 – 4. За контрол на кoагулацията препоръчвам да си закупите портативния уред на фирма Roche - CoaguChek XS. Измерването става посредством лентички и е особено удобно за възрастни и неподвижни хора, но ако не можете да си набавите уреда то всяка лаборатория извършва изследването срещу 6-7 лева.

Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)