Търсене в тази страница ...



Зеленчуци и плодове

ЗЕЛЕНЧУЦИ

Около 50% от общия обем храна в дневния ви режим трябва да е под формата на зеленчуци и плодове. Най-добре е те да се консумират в сурово състояние, но ако това е невъзможно, да се прилага колкото може по-слаба термична обработка. Информирайте се за произхода им – зеленчуците и плодовете от Холандия, Турция, Гърция, Испания са безвкусни, а ако въобще имат такъв, то той е пластмасов. Купувайте Българското производство, подкрепете усилията на хората на полето!

Спанак

Спанака е богат на желязо. Защо желязото е важно за организма? Той е металът, върху чиято повърхност, чрез промяна на валентността му от 3-та на 2-ра, кислорода се свързва с хемоглобина в белите ви дробове. Казано по-просто без желязо ставате анемични, към тъканите и клетките в организма ви достъпва по-малко кислород (състояние на хипоксия). Затова яжте спанак. Най-добре нарязан на салата с няколко настъргани моркова, краставичка и овкусен с изцеден лайм, сол и олио. Не прекалявайте със спанака, понеже той съдържа и оксалати, а те както е известно извличат калция от организма. Препоръчвам спанак 2-3 пъти в седмицата, особено през зимния период. Това е храна, която предизвиква една от най-алкалните реакции в организма.

Моркови

Морковите са богати на бетакаротин. Това е съединение образувано от осем изопренови молекули. Именно то дава оранжевия цвят на морковите, като и червения цвят на доматите и т.н. Колкото по-червен е един зеленчук, толкова повече бетакаротин има в него. Полезността на бетакаротина е многостранна, но именно той е изходното вещество, от което се получава витамин А в тялото. Известно е, че витамин А спомага за запазване на доброто зрение и именно затова е наречен ретинол. Но как от бетакаротина в морковите се получава витамин А в организма? Просто намажете върху моркова краве масло и при смилането на тази комбинация в устата и по-късно в червата се извършва реакция на разкъсването на тези осем-изопренови молекулни вещества на две съединения с по четири изoпренови молекули. Получените нови съединения са витамин А.

Зелен и червен пипер

Пипера е много богат на витамин С. Червения съдържа двойно по-голямо количество от зеления, но като цяло и двата са богати на този безценен витамин. Важно за пипера по отношение на страдащите от артрит е описано по-долу в глава "Болести, лекарства и лечение". Отлична, полезна и много лесна за приготвяне закуска е пълнената пиперка със сирене. Няма дете, което да не я обича.

Карфиол и броколи

Това са изключително алкални храни от семейството на зелето, които приготвени на пара или под формата на постно ястие са отлични за стари хора, защото те често страдат от нарушен чревен мотилитет (перисталтика) и за онези, които имат проблем със зъбите. Можете да направите много лесна салата с попарения карфиол или броколи, като просто ги овкусите с малко копър, лимон, олио и сол.

Зеле

Никога не забравяйте да включвате в храната си зеле - както прясно, така и кисело. Баластните вещества, най-вече фибрите, в него са безценни за прочистване на червата от насъбралата се по тях шлака от неразтворими отлагания.

Лук и чесън

Това са естествените антибиотици от природата. Изяждането на половин или една средно голяма глава лук на ден или няколко скилидки чесън на ядене ви осигуряват несравним имунитет срещу простудни болести по-добър, от който и да е аптечен микс витамини. Лука и чесъна са също така агресивни храни и трябва да прецените дали стомаха ви е готов за тях. Никога не ги яжте на гладно, а заедно или след прием поне на къшей хляб или парче сирене.

Други препоръчвани зеленчуци

Краставици, червено цвекло, домати, зелени салати, марули, репички и др.

ПЛОДОВЕ

Плодовете са важна и богата на витамини храна. Моето предпочитание са ябълките, бананите, ягодите, малините, черешите, прасковите, кайсиите, гроздето, крушите, тиквата, кивито, лимоните, портокалите. Бананите са богат източник на калии. Както споменах по-горе, калия дава сила на сърцето да тупти неуморно, но хиперкалемията (прекалено много калий в кръвния серум) е опасно за сърцето медицинско състояние. С бананите не бива да се прекалява понеже са също така изключително калорични и са предпоставка за напълняване.

Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)