Търсене в тази страница ...



Стрес

Стрес. Стреса е основен фактор за понижаване устойчивостта на имунната система в организма. Стреса може да ви убие, особено ако сте психически лабилен. Той влияе на сърдечната дейност чрез т.н. хормони на стреса – адреналин, норадреналин и кортизол. При силен стрес (например уплаха или притеснение) може да развиете рак. Не се подлагайте на излишни емоции, мислете с главата си и ще избегнете стресовите ситуации, които в градска среда изобилстват на всеки ъгъл. Приемайте предизвикателствата на деня с хладнокръвие. В над 95% от случаите нашите страхове не се сбъдват, а са само причина за ненужно безпокойство.

Какъв е точния механизъм на стреса и резултантните патологии? Стреса като отрицателна емоция предизвиква вазоконстрикция (съдов спазъм, съдово свиване) чрез адреналина и норадреналина, които се секретират от надбъбречните жлези и се пренасят чрез тромбоцитите в кръвта, така се достига до намаляване на лумена (светлото сечение) на кръвоносните съдове и се увеличава драстично вероятността за настъпване на съдов инцидент – инфаркт или инсулт, поради увеличеното кръвно налягане в тях или поради невъзможност по-големите тромбоцитни агреганти (тромби) да преминат през това намалено сечение. Същия механизъм е в сила когато изпитваме силна положителна, радостна емоция, понеже тромбоцитите пренасят и хормона на щастието – серотонин, който също е вазоконстриктор. Освен това, повишаването на адреналина в кръвната плазма, спира АденозинТриФосфат (АТФ) зависимия процес на производство на антитела. Както в тази книга вече разясних подробно, АТФ е "горивото", което митохондриите в клетката произвеждат за нас и се използва в 99% от метаболитните процеси в организма, а антителата са оръжието, с което имунната система противостои на външните антигени (бактерии, вируси, гъби, части от несобствени белтъци, мъртви клетки, повредени клетки, отрови и т.н.). Природата е създала този механизъм още от времето, когато сме били несоциализирани зверове, за да ни защити от ексцесивен (прекомерен) кръвоизлив в случай, че бъдем наранени при битка с друг звяр. Инхибираното производството на антитела в случая е разбираемо, понеже в този момент имунната система няма да ни защити. Тогава са ни нужни отлично работещи мускули, които ще употребят абсолютно всички налични количества АТФ в тялото ни, за да имат те сила и да ни измъкнат от ситуацията – чрез хапане, драскане или дори бягане.

Ето защо силните негативни емоции и стрес влияят не само на сърдечно-съдовата система, а също понижават и имунитета. Когато човек е болен, дай-доброто лекарство е спокойствие и вяра в собствените сили на организма за справяне с проблема, чрез съответната помощ от наша страна разбира се. Навика да казваме, майната му, отивам на работа, ще се оправя някак "на крак" е неразумна алтернатива. Това може да действа няколко пъти, но накрая стомната се счупва и се стига до непоправими последствия.Стрес



Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)