Търсене в тази страница ...



Тютюнопушене

Тютюнопушене - Здравен аспект
Повечето хора, особено по-необразованите си представят последствията от пушенето на цигари, като нещо, което уврежда само белите дробове. Те вярват, че белите дробове са просто едни торби, в които влиза и излиза атмосферен въздух, без връзка с останалата част от тялото. Истината е съвършено различна. Белите дробове са богато кръвоснабден орган и през тях минава цялото количество кръв в тялото. Там посредством хемоглобина и желязото кръвта се свързва с кислорода, който пък бива пренесен до всяка клетка. Това означава, че цигарите увреждат абсолютно всяка част на организма. Причиняват затлачване на белите дробове с катран, на кръвоносната система с атеросклеротични плаки, натрупват в костите олово и други токсини и водят до тежка хипоксия. Една от жестоките болести, които причиняват е диабета. При него, в напреднала форма се стига до момент на пълна липса на оросяване на крайниците, като те посиняват (гангренясват) и е наложителна ампутация на пръстите на краката или ръцете. Цигарите намаляват силно еректилната функция. Водят до безплодие. При всяко "дърпане" от цигарата се освобождава невротрансмитера ацетилхолин, който предизвиква секреция на солна киселина в празния стомах на пушача и хронично разяждане на лигавицата му. Това води до рак на стомаха.

Детеродна дейност и тютюнопушене
Всяка жена се ражда с набор от около 400 броя яйцеклетки, които в полово зряла възраст използва за създаване на поколение. Тези "семена на живота", за разлика от останалите клетки в организма не се обновяват с нови, а си стоят в утробата за цял живот, готови да ви служат. Ето защо, когато бъдещата майка пуши цигари тя систематично отравя яйцеклетките си, подлага ги на токсичните въздействия на близо 4000 вредни химични вещества съдържащи се в цигарите и необратимо поврежда генетичния им материал. Така след време, когато майките пушачки родят в повече от половината от случаите детето има тежки здравословни проблеми още в началото на живота си – детска церебрална парализа, синдром на Даун, аутизъм и още безброй други. Но това не стига. Майката продължава да пуши и да трови детето си чрез кърмата. Пуши край детската количка и дима изпълва нежните като коприна бебешки гърди. Грозно и егоистично. Всъщност никога не съм смятал, че тези жени трябва да се наричат майки.

При мъжете проблема с увреждането на генетичния материал – спермата, стои по подобен начин. Тя също обира токсините, но ако мъж пушач реши да създаде здраво поколение е нужно да спре цигарите поне за 1 месец. След това сперматозоидите му се обновяват, както казах за разлика от женските полови клетки - яйцеклетките!

Да поговорим и за личния пример. Децата копират всяко ваше поведение – добро и лошо. Така е и с цигарите. Статистиката показва, че ако и двамата родители са пушачи, вероятността и децата им да пушат е над 80%. При родители непушачи, дела на децата, които запалват цигара е само 6%!

Как отказах цигарите
Отне ми 6 години да откажа цигарите и въпреки това успях. За разлика от повечето пушачи, които изпадат в някакъв страх и то само след като са прекарали някаква болест, аз отказах цигарите по съвест. Един ден преди много години, влязох в хранителния магазин до нас и купих някои продукти от първа необходимост – хляб, кисело мляко, масло и отделно един пакет цигари. Цигарите се оказаха по-скъпи от общата сума за хранителните продукти. Това ме накара да се почувствам зле. Казах си, че съм съвършения егоист, щом харча за болестотворните цигари повече отколкото за храната на семейството си. Взех решение да се откажа от този вреден навик. Последваха 6 години, през които се опитвах да пуша по една цигара на ден, като в края на този период бях особено ядосан на себе си, че тази една цигара ме определяше в собствените ми очи като безхарактерно мекотело предало се пред една ненужна гадост. В крайна сметка победих цигарите.

Сега, вече много години от както не пуша дишам спокойно, не се събуждам сутрин с вкаменени от катрана гърди, не мириша на околните си на пръч, вкусовите ми рецептори възстановиха нормалните си възприятия и сега се наслаждавам на пълния вкус на храната. За разлика от преди започнах да усещам уханието на цветята и свежестта от мириса на окосена трева. Чувствам се горд от себе си и една крачка пред хората, които все още се мъчат с тази зараза – тютюнопушенето. Настоявайте близките и приятелите ви, които пушат да откажат цигарите. Така те ще са до вас по-дълго.

Социален аспект
Нека уточня, още от самото начало, че тютюнопушенето бързо се превръща в навик, контролиран от мозъка и веществото Допамин и по неврологичен механизъм е 100% идентичен с наркоманията причинена от "официално" дефинираните като психотропни (променящи съзнанието) вещества като марихуана, ЛСД, кокаин. Лицемерието на правителствата в целия свят свързано с увеличаването на цените на цигари под претекст "запазване" здравето на хората е грандиозно. Цигарите не трябва да поскъпват, те трябва да бъдат забранени със закон, а тютюнопушенето да се обяви за тежко престъпление. Защо? Защото създава сериозна социална несправедливост и последствия, които безотговорното поведение на пушачите няма как да компенсира, дори да искаха, а те категорично не искат.

Когато пушач развие рак на белия дроб или стомаха, които сам си е причинил, вместо да постъпи достойно и сам да се оправя, той най-безцеремонно се обръща за помощ към държавните здравни заведения и ползва изключително скъпите химиотерапия и лъчелечение (въпреки, че те само го доубиват), за които реално плаща цялото общество (най-вече непушачите). Това е колосална несправедливост. Едни си правят кефа, а други плащат масрафа! От къде на къде? От човешка гледна точка пушачите са олицетворение на безграничната наглост и темерутщина. Ще каже някой: "Аз тровя само себе си, не преча на другите!". Абсолютно невярно и тесногръдо схващане. В рамките на една работна седмица пушача си спестява цял един ден, понеже го отделя за пушене. Пресметнете сами времето "за по една цигара" и ще се убедите, че това е така! Тютюнопушенето причинява колосална финансова вреда на цялото общество. То е скъпо удоволствие и за самия индивид, предвид това, че пушачите в цял свят са предимно хората с ниско образование и липса на интелект, които са съответно толкова бедни, че бюджета им за цигари на месец представлява двуцифрено число в процент от дохода им. Това е не само прахосничество, а и форма на шизофрения!

Годишния разход за цигари на средния пушач, който употребява по една кутия от 20 цигари на ден се равнява на цената на една евтина лека кола втора употреба, а в период от 30 години, на едно жилище. Пушачите не се замислят, че ако тяхната съпруга / съпруг – непушач и децата им проявят същия егоизъм, то целия доход на семейството ще се превърне в облак цигарен дим. Този дим води до пасивно тютюнопушене при децата, което пък има същите страшни последствия за тяхното здраве, както за самите пушачи. Убивате цялото си семейство – финансово и здравословно.

Лични наблюдения
Родителите ми живеят в обикновен панелен блок с 24 апартамента във входа. Лично познавам семействата както от техния, така и от съседния вход. Освен това, всички, включително и баща ми, работеха в едно и също предприятие десетки години и се знаехме като роднини. От общо 48 семейни двойки, само в две от тях мъжете не пушеха, а болшинството пиеха много, всяка вечер. Сред жените имаше 1 пушачка. Баща ми реши за пенсионирането, на 60-тата си годишнина, да откаже цигарите, като преди това в течение на 30 години пушеше по 1 кутия на ден и всяка вечер, до ден днешен, сяда на масата с малка стъклена чашка, в която си налива 50 мл домашна ракия. Никога през живота си не се е напивал или прекалявал по друг начин с алкохол. В един момент всички съседи се пенсионираха, но останалите мъже продължиха да пият и пушат. Защо разказвам това?

Баща ми и майка ми са вече на 80 години с болежки тук и там, но на крака и за сега не се оставят старостта да им попречи да си напазарят, сготвят и изчистят. Най-важното е, че са живи! Но какво стана с останалите семейства в двата входа? Останаха само трима мъже, двамата непушачи и баща ми и с изключение на две жени, които починаха, входовете се превърнаха във вдовишки. Всички, повтарям всички мъже, които пиеха и пушиха до последно починаха или от цироза на черния дроб или от тумори само 2 до 5 години след пенсия. Жените им, които водиха живот без цигарен дим и без алкохол са си живи и здрави до ден днешен. Направете си сами изводите, но простата сметка показва, че пушенето и пиенето скъсиха живота на 93.5 % от съседите с приблизително 15 до 18 години. тютюнопушенетютюнопушене





Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)