Търсене в тази страница ...



Инфаркт

Инфаркт. Може да се причини от запушване на коронарните артерии, в студено време при влошена еластичност на кръвоносните съдове и съдов спазъм. Виж раздел "Прединфарктни болки (симптоматика)". Незабавната хоспитализация е от огромно значение. Запушването на кръвоносен съд на сърцето води до атрофия на миокарда и последваща некроза, ако не се постави стенд или не се извърши по-сложна сърдечна операция в рамките от 3 до 6 часа.

Според локализацията си инфарктите биват няколко вида. При преден инфаркт се запушва лявата коронарна артерия, а при заден - дясната. При настъпване на инфаркт болката трае повече от тридесет минути! Причината за появата й е трайния кислороден глад, който е поразил някой участък от сърдечния мускул там, където кръвоснабдяването е спряло (атрофия) в следствие на запушване на артерия. Дори при опит за най-малко физическо усилие, мърдане, ставане, болката е непоносима. Много често в първите минути от настъпването на инфаркта се развива тежка електрическа нестабилност на възбудно-проводната система на сърцето, която може да доведе до неговото внезапно спиране, наречено "Сърдечен арест". Това ритъмно нарушение води до спиране на синхронизираната дейност на сърдечно-мускулните клетки (миокарда), при което сърцето престава да действа като помпа и кръвта не може да се изтласква.

Циркулацията на кръвта в организма спира и това го лишава от кислород. Липсата на кислород уврежда най-напред мозъка. Той загива за много кратко време оставен без кислород. От две до четири минути са достатъчни за да умре. В тези случаи от жизненоважно значение е незабавното започване на сърдечна реанимация, най-късно до втората минута от спирането на сърцето, за да има реален ефект и пострадалия да бъде спасен. Докато сърцето се изведе от състоянието на "сърдечен арест", в човешкия организъм трябва да се поддържа минимална циркулация на кръвта, понеже до органите трябва да постъпва някакво, макар и минимално количество кислород.

Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)