Търсене в тази страница ...



Миене на зъбите

Миенето на зъби е елемент от човешкото здраве с особено значение. Може би ще се учудите, ако ви кажа, че миенето на зъбите е едва втората по значимост мярка в усилията ни да ги опазим здрави. Първостепенно значение има какво ядем. Здрави зъби без ежедневен прием на зелени храни, зеленчуци и плодове няма. Например липсата на витамин С (съдържащ се в спанака, магданоза и т.н.) в организма води до кървящи и оголени венци и пародонтоза. Липсата на кисело мляко и сирене в дневната ви диета води до недостиг на калций – основен градивен елемент на костите и зъбите.

След храна, за почистване на междузъбното пространство използвайте интердентални четки или конци за зъби. Четките за зъби по никакъв начин не могат да отстранят попадналата там храна, а тя започва да гние веднага в устата ви и освен, че понижава алкалността на устната кухина, създавайки благоприятна патогенна среда за микробите, спомага за развитието на шийни кариеси в основата на зъбите. Като приключите с интерденталната четка или конеца, изплакнете. Сега вече вземете обичайната четка за зъби и поставете малко количество паста върху нея. Използвайте хладка или топла вода. Мийте зъбите си поне 2 минути, бавно, с умерен натиск, като извършвате възвратно-постъпателни (напред-назад - хоризонтално), кръгови и вертикални движения. Това се прави както за предната, така и за задната страна на зъбите. Изплакнете устата добре.

Ако след измиване на зъбите венците ви кървят си направете разтвор със сода бикарбонат и плакнете с него в продължение на 30 секунди. Содата стяга капилярите във венците. Ако сливиците ви не са в добро здраве може да промиете и гърлото си със същия разтвор чрез джабуркане за да убиете микробите полепнали при храненето по тях. Не използвайте водите за стягане на венци, които се продават по аптеките. Не е необходимо, а и те съдържат канцерогени. За терапия изпийте 2 хапчета витамин С от 100 мг.

След приключване с миенето изплакнете главата на четката с вряла вода за да я дезинфекцирате. Ако пропуснете това, следващия път когато си миете зъбите ще върнете част от болестотворните бактерии обратно в устата си. Пуснете да се източи студена вода за да не се опари човека, който ще използва чешмата след вас. За да не се предават болести в семейството дръжте четките си за зъби отделени една от друга.

Избирайте паста за зъби с възможно най-малко съставки, като задължително избягвате такива със съдържание на флуорид, SLS (натриев лаурил сулфат), парабени.

Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)