Търсене в тази страница ...



Диабет

Диабет. Механизъм на възникване на диабет тип II (придобит, инсулинонезависим). Защо се нарича инсулинонезависим? Защото секретирането на инсулин е нужно да се предизвика чрез приема на лекарства. Как се "придобива" захарен диабет? Основна роля оказват два фактора – обезводняването и прекаляването с приема на захари.Захарен Диабет

Сред многообразните функции на панкреаса в случая с диабета е нужно да откроим две от особено значение, а именно производството на бикарбонат (HCO3-) и на инсулин. Както е известно инсулина служи за вкарване на глюкозата, калия и аминокиселините в клетката, осигурявайки й по този начин енергия за митохондриите и градивни вещества за синтеза на клетъчни органели, ДНК, антитела и много други. Заедно с тях обаче в клетката прониква и вода т.е. секретирания от панкреаса инсулин в кръвта намалява водата в междуклетъчното (извънклетъчно) пространство. От друга страна панкреаса произвежда бикарбонат за да защити тънките черва от разяждащото действие на киселинния химус (смляното стомашно съдържимо) и солната киселина, които навлизат от стомаха през дванайсетопръстника. За производството на бикарбоната е нужна вода, както се вижда от следната химична реакция:

H20 + CO2 ↔ H2CO3 (въглеродна киселина) ↔ HCO3- + H+

Водата за тази реакция се взема от междуклетъчното пространство в организма. Разбирате ли вече противоречието? От една страна инсулина ни е нужен за да не трупаме неусвоена глюкоза извън клетките, а от друга бикарбоната ни пази от саморазлагане на червата ни. Естествено превес в случая взема механизма за защита против разяждащото действие на киселината. Тънкостта в обяснението на тези два физиологични механизма е, че те никога не се случват заедно по едно и също време. В ход е или единия или другия и както казах производството на бикарбонат е с предимство. Извода, който трябва да си направим е, че при дехидратация (липса на достатъчно неосмотично свързана вода в организма) все по-рядко панкреаса секретира инсулин за сметка на бикарбоната, а това води до неусвояване на глюкозата, повишаване на кръвната захар и накрая до захарен диабет. Всяка доза инсулин приемана от диабетно болните влошава все повече и повече тяхното инсулин "независимо" състояние, понеже функцията на панкреаса да секретира инсулин постепенно затихва не само поради дехидратацията, но и поради факта, че външния му прием "лъже" организма, че той не е необходим за метаболитните процеси, като така само се задълбочава захарния диабет.

Недостатъчния прием на сол уврежда панкреаса. Прекаляването със захар също. При прекомерно натоварване на организма със захар се стига до резистентност на инсулиновите рецепторите по повърхността на клетъчната мембрана и / или до влошаване функцията на панкреаса да секретира инсулин. Последствията са ви известни – развива се диабет. За контрол и лечение на диабета прочетете раздел "Клякане и ставане". 

Панкреаса обаче секретира и ензима трипсин. Какво прави този ензим? По-горе в текста описах ролята на Витамин В17 в борбата с туморите, но преди тялото да потърси резервите си от Витамин В17, първа линия на защита срещу рака се явява именно трипсина. Раковите клетки (трофобластите) са отрицателно заредени по външната си клетъчна мембрана. Левкоцитите (белите кръвни телца), които са нашите верни стражи срещу патогените, имат задачата да обезвредят раковите клетки, но самите левкоцити също имат отрицателно заредена външна мембрана и по законите на физиката при срещата си с раковите клетки те се отблъскват взаимно.

Решаваща роля в преодоляването на тази електропотенциална бариера играе именно трипсина, който успява да разкъса мембраната на раковата клетка и така левкоцитите успяват да навлязат в нея и да я унищожат. За съжаление обаче рака на панкреаса е много разпространен. Ще се учудите и ще възкликнете, но как така, нали именно панкреаса секретира трипсин? Обяснението е, че трипсина се секретира от задстомашната жлеза в неактивна форма, а друг ензим го активира, когато той попадне в тънкото черво.

Извода отново е следния – захарите в количество по-голямо от 50 гр/ден водят до увреждане на панкреаса, а от там и до диабет, сърдечни проблеми и рак.

Показателите за наличие на диабет, които можем да измерим с глюкомер и в лаборатория са моментната стойност на глюкозата и гликирания хемоглобин (HbA1c) в кръвната плазма. Техните нормални стойности за здрав човек може да видите в глава "Лабораторни изследвания референтни стойности". Първия трябва да се измерва сутрин рано на гладно, понеже приема на храна естествено повишава кръвната захар, а втория показател можем да изследваме по всяко време понеже той не се влияе от моментната стойност на захарите в кръвта. Смисъла от изследването на гликирания хемоглобин е следния. Червените кръвни клетки (еритроцитите) съдържат протеин, наречен хемоглобин. Функцията на тази молекула е да транспортира газове като кислород и въглероден диоксид в кръвта. Подобно на кислорода и въглеродния диоксид, глюкозата може да се прикрепи към хемоглобиновата молекула. Разликата е, че след като глюкозата се прикрепи, тя остава там до умирането на червената клетка. Червените клетки живеят около три месеца (90 - 120 дни). При нарастване нивото на кръвната захар, все повече глюкоза се прикрепва към хемоглобиновите молекули. Тестът HbA1c измерва колко глюкоза се е прикрепила и по този начин осигурява индикация за средното ниво на вашата глюкоза през изминалите 12 седмици.


Диабет сладко цигари

Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)