Търсене в тази страница ...



Митохондрии

Митохондрия. Митохондриите са микроскопични организми със собствен ДНК апарат, които са се заселили в нас в процеса на човешката еволюция. Те са част от органелите в цитоплазмата на всяка наша клетка с изключение на еритроцитите. Синергизма (взаимоизгодното съществуване) между хората и митохондриите е необходимо условие за да сме живи. Фигура 5.


Вътрешно устройство на митохондрия



Фигура 5. Вътрешно устройство на митохондрия


Но с какво точно са полезни митохондриите? Те са електрическите централи на организма ни. За ежесекундните си енергетични нужди тялото ни използва биохимична енергия под формата на съединението АденозинТриФосфат (АТФ), което бива произведено от митохондриите. При липса на АТФ е невъзможно да протече нито една ензимна реакция. Съответно метаболизма и обмяната на вещества ще спре. Самите митохондрии използват около 60% от собственото си производство на АТФ, а суровината, която преобразуват за нейното получаване е глюкозата. След множество химични реакции (цикъл на Кребс) тя достига в митохондриите под формата на веществото НАД – НикотинамидАденинДинуклеотид (няма абсолютно нищо общо с никотина в цигарите!), което при процеса окислително-фосфорилиране отдава водородни йони в между мембранното пространство на митохондриите. Тези йони биват вкарвани чрез протонни помпи обратно в матрикса на митохондриите и там веществото АДФ (АденозинДиФосфат) се превръща в АТФ.

Химичното съединение "НАД" е всъщност получено от неговия прекурсор - Ниацин или както е по-известен още – витамин В3. Ниацина се дава под формата на хранителна добавка на хора страдащи от изтощение и хронична умора, за да се осигури по-голям ресурс на митохондриите, както и при лечение на хиперхолестеролемия и пелагра.

Пазете митохондриите си! Какво означава това? Тези малки същества се раждат и умират в нас на всеки 7 до 14 дни. Подобно на нашия организъм и техния страда от болести, но тези болести им ги причиняваме самите ние – когато не се движим достатъчно, когато не се храним правилно, когато пушим и пием, митохондриите се свиват по обем няколко пъти и така намалява биологично активната им повърхност осигуряваща енергия. При нездравословен начин на живот митохондриите умират от мутациите настъпили в тяхното ДНК.

Големината на митохондриите нараства при физическа дейност и те работят по-добре, но техния брой може да се увеличи само в студено време, когато тялото синтезира кафява адипоцитна (мастна) тъкан. Именно кафявия цвят се дължи на пигментацията, която причиняват митохондриите.

Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)