Търсене в тази страница ...



ХРАНЕНЕ

"Ям за да живея, а не живея за да ям"

Основния принцип на храненето е да се консумира колкото е възможно повече непреработена и простичка храна. За да сте здрави диетата ви трябва да включва поне 2/3 непреработена храна и 1/3 смесена или готвена храна. По-долу в тази глава съм описал как точно да си приготвяте дневното меню, за да постигнете здравословно хранене чрез сутринната каша от ядки и семена, обедното блюдо и вечерната салата.

Храненето е важно. Към него човек трябва да се отнася сериозно. Какво имам предвид? Подхождайте към храната като към лекарство, но и като към отрова. Лекарство, защото тя, храната, осигурява необходимата енергия, белтъчния, въглехидратния, липидния и минералния състав на нашето съществуване. От друга страна тя се превръща в отрова при злоупотребяване с нейното количество и неправилно подбран състав. Всички болести произхождат от състояние наречено „хипоксия“ - кислороден глад на клетки, тъкани и органи. Хипоксията води до предракови състояния - в случая метаболитна ацидоза (подкисляване на организма), а всяко хронично състояние на хипоксия (хипоксемия) рано или късно задължително води до развитието на рак.

Хипоксията се обуславя от много фактори, но тези свързани с храната са една значителна група. Най-простия пример за хипоксия с произход неправилно хранене е приема на сладки храни в неразумни количества. Каква е логиката? Сладките храни са силно подкисляващи организма (състояние на ацидоза). При ацидоза pH на организма се понижава, а това води до намаляване на доставката на кислород до клетките и те започват да изпитват кислороден глад. Казано по друг начин това е състояние, при което поради липсата на достатъчно кислород клетката не може да произведе нужната биохимична енергия под формата на съединението АТФ (аденозинтрифосфат), нужно за осъществяване на енергетичните процеси в тялото. Ето така ежедневното тъпкане с вафлички и шоколадови десерти под каквато и да е форма, не само не ви осигурява нужната (разбирай правилния вид) енергия за съществуване, а само кратковременна експлозия от зловредни въглехидрати, които се превръщат моментално в пълнеж за адипоцитите (това са мастните ви клетки). От това пълнеете неимоверно много, а десертчетата са миксирани и с ГМО съставки, канцерогенни (ракообразуващи) оцветители и още по-канцерогенни подсладители - понеже са производствено евтини. Така още от детска възраст принуждавате панкреаса си (задстомашната жлеза) да продуцира инсулин в колосални количества за да насмогне на ненаситната ви жажда за сладки удоволствия. Понеже природата неуморно търси своя баланс, то реакцията на прекаляването със сладко и систематичното разрушаване на панкреаса е отказа на неговата функция да продуцира инсулин и вие се оказвате диабетик на 30 години, ако не и по-рано, а отгоре на всичко и хипертоник, понеже диабета и хипертонията са като брат и сестра – от едно семейство.

Общия енергиен внос придобит от храната, предвид качествените нужди на организма от белтъци, мазнини и въглехидрати и тяхното съотношение за постигането на тези нужди не може да се избира произволно. Най-често белтъците съставляват 10-15% от този внос, мазнините – между 25-40%, а въглехидратите – между 45 и 65%. Запомнете човек има нужда поне от 1,5 – 2 гр/кг белтъци на ден за да покрие нуждите си от аминокиселини, които пък всяка една от нашите клетки ще използва за да изработи човешки белтъци.

Липидните съставки на храната съдържат разтворени и витамините A, D , E и K, следователно диета без мазнини скоро може да доведе и до авитаминози. Известно е, че за да се избегне кетогенезата при окислението на мастните киселини е необходимо присъствието на достатъчно количество въглехидрати т.е. при високо количество на мазнини в храната е необходима и съответната добавка на глюкоза.

Мозъкът макар и само 2% от теглото на организма, консумира около 20% от общия енергоразход в покой, метаболизирайки при това изключително глюкоза. Количеството на последната в случая е около 100 – 150 гр/ден. Поради факта, че черния дроб в организма произвежда допълнително глюкоза (глюкоген) от мастните киселини, то максималното дневно приемано количество захароза трябва да се ограничи до 50 гр/ден.ХРАНЕНЕ

Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)