Търсене в тази страница ...



След края на храненето

След като се нахраните не тръгвайте да вървите или да лежите. Вървенето и храносмилането са несъвместими действия по отношение на ВНС  - Вегетативната Нервна Система. Нейните два дяла – симпатикусов и парасимпатикусов отговарят за инхибиране и катализиране функциите на едни и същи органи в човешкото тяло, но по различно време. За да е по-ясно ще дам пример. Перисталтиката на стомаха и придвижването на обработената в него храна към пилора и съответно към дванайсетопръстника се извършва чрез инервацията осигурена на стомаха от вагусовия нерв, който пък е част от парасимпатикусовия дял на ВНС. В този случай не се получава застойна дейност и предпоставки за гниене на храна в стомаха и тя се придвижва напред по гастроинтестиналния тракт (ГИТ). При движение обаче (ходене, бягане или друго) незабавно превес над този перисталтичен рефлекс оказва Симпатикусовия дял на ВНС и то в посока спиране на рефлекса т.е. храната спира да се придвижва по ГИТ. Това вече споменах до какво води.

Една особено опасна последица в тази връзка, настъпва при процеса на едновременно хранене и вървене. Поради описания горе механизъм при ходене човек не усеща засищане и в един момент може да преяде и да си причини огромна беля с непредвидими последици.

Полягването след хранене води също така до леки или по-тежки смущения в работата както на стомаха, така и на сърцето. Например предизвикване на рефлукс - връщане на съдържимо към езофагуса, което предвид киселинния характер на стомашната среда причинява парене в хранопровода и увреждане на стомашната стена в района на кардията (стомашния вход). Затова не се движете по време и след ядене в продължение на поне 30 минути, като най-правилно е да седнете на стол и да изчакате физиологичните процеси да протекат по възможно най-благоприятен начин за Вас. след края на храненето

Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)