Търсене в тази страница ...Изгаряне на слънце

Слънчевите лъчи са източник на ултравиолетово лъчение, които са разпределени в три групи A, B и C в зависимост от дължината на вълната. Най-силен е техния интензитет сутринта при изгрев, когато преобладава спектъра на вълните тип А. Тогава се получава и най-вредното облъчване. Вечерно време ситуацията е същата. Най-полезни са вълните тип В, които са характерни за слънчевото светене в периода от 10:00 до 14:00 часа.

Излагането на слънчевите лъчи е изключително полезно за организма поради нуждата от витамин D, който се произвежда в тялото от холестерола и служи за усвояването на калция. Затова този витамин се нарича калциферол (буквално преведено от гръцки език – "придвижващ калция"). Достатъчната всекидневна продължителност за излагане на слънчевите лъчи, за постигане на оптимално ниво на витамина в тялото, е от 15 до 30 минути.

Продължителното излагане на много силна слънчева светлина, дори през часовете от 10:00 до 14:00 обаче, е вредно, особено когато UV-индекса на слънчевата радиация е висок. Всеки "умен" телефон може да ви предостави за секунди информация за този индекс. Когато неговата стойност е повече от 3, не стойте на слънце повече от 30 минути дневно.

Когато сте на плаж опасността от бързо изгаряне е още по-голяма. Водата отразява слънчевите лъчи, като увеличава общото количество светлина, която поемате с кожата си, а капчиците вода попаднали върху нея, поради полусферичната си форма, са своеобразни лупи, които концентрират лъчите по още по-вреден начин. Пясъка на плажа е силикат (стъкло), който има силно отразяващи свойства и към останалите източници на лъчение се добавя още радиация. Изгаряне на слънце

ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА

ЗА КНИГАТАХеликобактер пилори
ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ) НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ

Лабораторни резултати проверкаСправочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга
ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health LegacyPrivacy Policy (Декларация за поверителност)