Търсене в тази страница ...Изгаряне на слънце

Слънчевите лъчи са източник на ултравиолетово лъчение, които са разпределени в три групи A, B и C в зависимост от дължината на вълната. Най-силен е техния интензитет сутринта при изгрев, когато преобладава спектъра на вълните тип А. Тогава се получава и най-вредното облъчване. Вечерно време ситуацията е същата. Най-полезни са вълните тип В, които са характерни за слънчевото светене в периода от 10:00 до 14:00 часа.

Излагането на слънчевите лъчи е изключително полезно за организма поради нуждата от витамин D, който се произвежда в тялото от холестерола и служи за усвояването на калция. Затова този витамин се нарича калциферол (буквално преведено от гръцки език – "придвижващ калция"). Достатъчната всекидневна продължителност за излагане на слънчевите лъчи, за постигане на оптимално ниво на витамина в тялото, е от 15 до 30 минути.

Продължителното излагане на много силна слънчева светлина, дори през часовете от 10:00 до 14:00 обаче, е вредно, особено когато UV-индекса на слънчевата радиация е висок. Всеки "умен" телефон може да ви предостави за секунди информация за този индекс. Когато неговата стойност е повече от 3, не стойте на слънце повече от 30 минути дневно.

Когато сте на плаж опасността от бързо изгаряне е още по-голяма. Водата отразява слънчевите лъчи, като увеличава общото количество светлина, която поемате с кожата си, а капчиците вода попаднали върху нея, поради полусферичната си форма, са своеобразни лупи, които концентрират лъчите по още по-вреден начин. Пясъка на плажа е силикат (стъкло), който има силно отразяващи свойства и към останалите източници на лъчение се добавя още радиация. Изгаряне на слънце

Завещавам ви здраве лого


ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА

ЗА КНИГАТАХеликобактер пилори
ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ) НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ

Лабораторни резултати проверкаСправочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга
ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health LegacyPrivacy Policy (Декларация за поверителност)