Търсене в тази страница ...



Разделно хранене

Разделно хранене. Темата за разделното хранене е подробно описана и предъвквана от всякакви "капацитети". Въпреки примамливото обяснение и ентусиазма на теоретиците и практиците на тази "магическа" диета, все още не съм видял нито един да е постигнал трайно отслабване. Защо? Защото това е поредния блъф и опит някой да излъже някого или да залъже сам себе си, че ще постигне намаляване на теглото си с нещо различно от строга дисциплина и умереност. Основното противоречие при т.н. разделно хранене се състои във факта, че във всяка храна, повтарям абсолютно всяка храна съдържа белтъци, мазнини и въглехидрати. Оправданието, че при разделното хранене се подбират храни с преобладаващо съдържание на някоя от тези три групи е нелепо. Но моля Ви! Как ще отделите от една свинска пържола само мазнините, само въглехидратите или само белтъците. Абсурд! А от картофите? А от хляба? Това е невъзможно. А дали организма е доволен от това, че бива лишаван от естествения процес на разнообразното хранене. Не разбира се. В хода на подобно нездравословно хранене организма изпада в метаболитен шок. Физиологичния процес на храносмилане и извличане в най-голяма степен на полезност от храната се постига единствено и само при нейното разнообразие. Хората, които предлагат и практикуват разделно хранене са биохимично неуки, понеже организма използва от храната не това, което ние си мислим, че ще си вземе, а това, което му е нужно на йонно и аминокиселинно ниво в дадения момент. Тези хора нямат развито чувство за хармония с природата. Да сте виждали животно да се храни разделно? Аз не съм! В крайна сметка подложените на "разделната" диета си връщат килограмите и то с горница веднага след нейния край.Разделно хранене

Много е важно да познавате академичните, научни, биохимични факти. Белтъчни и аминокиселинни запаси не съществуват. Ако на опитно животно дадем подходяща смес от всички аминокиселини освен една ЕАК (Есенциална АминоКиселина), например триптофан, то те се окисляват и азотът им се излъчва още в първите няколко часа като урея. Това означава, че в организма не се съдържа нито минимален запас от триптофан (нито от която и да е друга ЕАК), за да бъде оползотворена внесената аминокиселинна комбинация за синтез на белтък. Ако пък внесем необходимия триптофан, но 4 часа по-късно, резултатът е същия – белтък не се изгражда. Това означава, че ако през тези 4 часа не се синтезира белтък, вкараните аминокиселини са вече окислени и триптофанът е безполезен. Това определя избора на режима на хранене. Първо, белтъците трябва да са винаги в смес: приемането на растителни белтъци да е съпроводено с животински, а не да е разделено по време. Второ, по-добре е да се храним по-често, но по малко, особено ако количеството на хранителните белтъци е ограничено. При хранене два пъти дневно се поемат по-големи количества храна, включително и белтъчна. Обаче освободените от нея аминокиселини се ангажират само в текущата белтъчна синтеза т.е. само толкова колкото са необходими за текущия синтез. Излишните за момента, макар и да са в пълноценна пропорция, се окисляват за енергия или се превръщат в мазнини и гликоген. т.е. стига се до напълняване след преяждане например само с белтъци!

Не зная дали сте наясно за какво служат белтъците в организма. Една или друга тяхна липса води задължително до недоимъчни състояния с болестотворен характер. За незнаещите и особено за капацитетите по "разделно хранене" и вегани/вегетарианци ще уточня – това са изграждащите "блокчета" на ензими, хормони, клетъчни стени, кръвни телца и т.н. и т.н. Можете без тях? Владеете други начини за синтез? Значи вие не сте обикновени хора, а извънземни! Извинете тогава за притеснението! Яжте си разделно.






Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)