Търсене в тази страница ...



Яйца

Яйца. Яйцата са една от най-ценните храни в ежедневното ви меню. Тъй като яйцето всъщност е зародишна клетка, то в него се съдържат 100% от набора от 20 аминокиселини, които са ви нужни. С яйцата обаче трябва да се внимава. Не яжте и не пийте сурови яйца, ако това не ви се налага по някаква причина. Суровите яйца са преносител на салмонела. Те имат срок на съхранение около 30 дни, затова при закупуването им от магазина си правете винаги труда да тествате едно или две от картона, за да се уверите, че са наистина пресни. Развалените (старите) яйца, дори и сварени са много опасни за здравето.

Как да разберете колко пресни са яйцата? Вземете чаша от 250 мл. Напълнете я 2/3 с вода и сложете яйцето, така, че да се покрие напълно от водата. Ако яйцето легне хоризонтално на дъното, значи е абсолютно прясно. Ако то все така се допира с единия си край на дъното, но като цяло стои под ъгъл 45 градуса спрямо дъното, тогава е прясно, но е на 1 седмица, ако яйцето застане вертикално спрямо дъното, но не се е отделило от него, то това яйце е на 2-3 седмици, ако яйцето започне на плава по повърхността на водата тогава е много старо. Изхвърлете го.

Лекарите разпространяват още един мит. За това, че яйцата съдържат много холестерол (което е същото като холестерин) и затова трябва да се избягват. Абсолютно погрешно! В едно яйце има 213 мг холестерол. За сравнение ще ви кажа, че когато човек се ядоса много силно, жлъчката, като орган в тялото произвеждащ холестерол може да секретира 1000 мг на един път. Половината от теглото на невроните в мозъка се дължи на холестерола, който е главно градивно вещество на миелиновата обвивка на невронните опашки (аксоните). Без тази обвивка, мозъчната дейност е невъзможна! Холестерола е важен и за предотвратяване на кървенето на кръвоносните съдове! Количеството холестерол в едно яйце на ден е не само пренебрежимо малко, но дори важно за вас. Яйцето е един от най-богатите източници на мастната киселина Омега-3, която регулира най-бързо количеството на "лошия" холестерол в кръвта.яйца

Задължително измивайте яйцата преди да ги приберете в хладилника и преди да започнете да ги варите или счупвате за ползване.

Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)