Търсене в тази страница ...



Разширени вени

Разширени вени. Разширените вени се получават при застояване на кръвта в тях, поради недостатъчно движение. Защо това е така? За разлика от артериите, вените са кръвоносни съдове, в които през определено разстояние има съдови клапи, които подпомагат кръвообращението и работата на сърцето, като пречат на земното притегляне и други инерционни сили да върнат част от кръвта назад към крайниците и органите.

Когато не се движим достатъчно, кръвта се застоява и отича в областта на тези венозни клапи, като ги разширява. Системното им отичане води до разширени вени. Най-често от тази болест страда долната част на крака – пищяла.

Едно елементарно, но много ефикасно упражнение за избягване и профилактика на разширени вени е раздвижването на ходилата напред и назад, като плавници – Фигура 3. По този начин мускулите на прасците масажират вените и изтласкват насъбралата се кръв по посока на кръвообращението. Ако работите предимно седнал е препоръчително да извършвате тази гимнастика поне 10 пъти на ден за по 1-2 минути. 

Упражнения за профилактика на разширени вени

Фигура 3. Упражнения за профилактика на разширени вени

Друго полезно действие е, при почивка, да поставяте краката си на възглавница, когато сте в хоризонтално положение, за да се намали кръвотока в прасците. Ходенето с извити стъпала навън и на пети из стаята по 50 крачки всяка сутрин подобрява общото състояние на капилярите на ходилата. Полезни за разширените вени са плодовете богати на флавоноиди – най-вече цитрусовите.

Жените, които пият противозачатъчни хапчета (хормонални препарати), развиват разширени вени на краката. Естрогена е основната съставка в повечето такива препарати. Приема на естроген извън нормалната физиологична вътрешна секреция е изключително вреден. Той увеличава склонността към развитие на рак при жените три пъти. При прием на препарати съдържащи естроген жените усещат болки и дискомфорт в гърдите, като промените в тях са необратими.

Приема на хормони и хормонални препарати с цел предотвратяване на зачатие или подмладяване, което практикуват някои хора е самозаблуда по отношение на крайния ефект от подобни неуки експерименти с организма. Всеки прием на хормон извън нормалната секреция на тялото води до кратковременни положителни ефекти, които много скоро след това се превръщат във фактор за изключително бързо и преждевременно стареене.

Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)