Търсене в тази страница ...



АОРТОКОРОНАРЕН БАЙПАС

Байпас на сърцето. Тази операция с доста сложно име е известна между болните като байпас на сърцето. Преведена, тази чужда дума означава заобикаляне на стеснения участък от коронарния съд, който е поразен от атеросклеротичната плака. Операцията се извършва в случаите, когато коронарните съдове на пациента са тежко засегнати от болестта и е налице реална опасност от получаване на инфаркт, което означава и от потенциална смърт. Установи ли се такова стеснение или запушване се извършва операция като се заобикаля мястото на стеснението с кръвоносен съд взет от пациента.

Сърце - коронарни артерии и байпас

Как се извършва операцията?

Извършва се в условията на така нареченото отворено сърце. Това означава, че сърцето на оперирания е спряно и не пулсира няколко часа. На сърцето трябва да му се даде възможност, след като му се направят необходимите корекции, при даден знак да тръгне и да възстанови жизнените си функции т.е. да започне отново да бие и да се свива, да изтласква кръвта по цялото тяло. Щом заработи мускулната помпа, оперираният е започнал своя втори живот.

По време на операцията оперираният освен, че няма собствен пулс е и с по-ниска телесна температура (хипотермия). Това състояние се постига чрез използване на машина за екстракорпорално (извънтелесно) кръвообращение. Специални разтвори, наречени кардиоплегични, спират сърцето. Те имат способността да запазят напълно клетките на сърцето и неговите съкратителни способности, така, че след краткия престой в пълен покой за извършване на необходимите корекции сърцето отново да започне да бие.

Какъв е процента на риска?

Аортокоронарния байпас минава към рутинните операции. Ако здравословното състояние на оперирания не е съпроводено със съпътстващи заболявания, които да усложнят картината, рискът от смърт е под 1 на сто. Когато заболяването на сърцето е съпроводено с някои други заболявания, например мозъчно-съдова болест или бъбречна недостатъчност или нарушения на функцията на черния дроб, рискът е малко по-висок – до 2 на сто.

Каква е ползата от операцията?

Практически след операцията пациентите са отново здрави. Техните сърца се възстановяват и могат да живеят и работят като пълноценни хора. Материалът, койот се присажда към сърцето, за да се заобиколи стеснението или запушената коронарна артерия е или вена сафена магна, която се взема от долен крайник на пациента или артерия мамария интерна, която е разположена в гръдната кухина.

Каква е гаранцията, че болестта няма отново да се възстанови, независимо от извършената операция и колко години може пациент с присаден байпас да преживее, при условие, че сърцето му работи вече като на здрав човек?

Ако не заболее от други болести, продължителността на така наречения светъл период т.е. да няма оплаквания, за около 70-80 на сто от оперираните е 10 години. Такава операция намалява няколко пъти риска от инфаркт през следващите години от живота на оперирания. Понижава опасността от настъпване на ритъмни нарушения, като влияе благоприятно върху живота на сърдечния мускул. Най-важното за прогнозата е проходимостта на байпасите. Тя зависи от много фактори. На първо място от какъв материал са направени присадките. Когато е вена, рискът от запушване в следващите десетина години е по-голям, отколкото ако е от собствена артерия на пациента.

Дълго време, което е различно при различните хора, в гърдите на оперираните, особено на местата където е извършван разрезът и около него, те чувстват постоянно опъване, дърпане, изтръпналост. Това усещане се засилва особено при влошаване на времето, смяната на сезоните, когато атмосферните условия се утежняват. Тези усещания са предизвикани и свързани най-вече с по-бавното заздравяване на гръдната кост, която се реже по време на операцията. Тя се фиксира с телени скоби, около които по-късно се образуват сраствания и точно те предизвикват неприятното усещане за болка, която няма нищо общо с ангинозната (задушаващата) болка, затова тя не бива да плаши оперираните.

Възможно ли е да се извърши повторно байпас на страдащ, след като веднъж е бил опериран?

Да, ако състоянието на болния поради една или друга причина се е влошило. Може да се извърши втора, дори трета операция. Рискът е по-висок отколкото при първият път, само защото са се образували сраствания, които пречат и правят самата операция по-сложна.


Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)