Търсене в тази страница ...



Упражнения без тежести (гимнастика)

Гимнастиката е най-лесната форма за физическа активност, която всеки може да практикува както на открито, така и у дома. Сутринната гимнастика обаче има особено значение за по-лесното започване на деня и най-вече през работната седмица. Сънливостта, която трае дълго след нашето събуждане може да се преодолее чрез физическа загрявка в рамките на 15 – 30 минути. След първите 2 минути от началото на упражненията мозъка изпада в хипоксия, понеже запаса от АТФ, който дава моментната енергия на всяко едно същество привършва много бързо и тогава се включва физиологичния механизми за набавяне на АТФ по метаболитен път. Така раздвижената от гимнастиката кръв, доставя кислород на "гладните" митохондрии, те произвеждат АТФ и ние се събуждаме.

Комплекса от осем упражнения за сутринна загрявка, показани по-долу, ви гарантира отлична свежест още от сутринта. Те включват натоварване на коремната мускулатура (свиване и усукване) за подобряване на перисталтиката на червата, лицеви опори за предотвратяване на междуребрената невралгия, повдигане на таза и извиване в полу-дъга като рибка назад за укрепване на гръбначните мускули и предпазване от спондилоза (деформация на гръбначните прешлени с прищипване на прилежащите нерви) и осификация (ошипяване).

Преди ставане (в леглото):
- Упражнение 1 - Легнали по гръб направете 20 коремни преси с повдигане на краката на половина опънати в шпиц и на половина на торса с ръце насочени към краката.
- Упражнение 2 - Легнали по гръб с ръце зад тила направете 15 коремни преси, като докосвате с левия си лакът дясното коляно и обратно.
- Упражнение 3 - Повдигнете и свийте леко краката в коленете. Започнете да описвате кръгове като имитирате карането на колело. Изпълнявайте докато почувствате осезателна умора в коремните мускули.
- Упражнение 4 - Опънете ръце настрани върху леглото. Допрете коленете едно до друго и свийте краката под 90О така, че да стъпите на ходилата си. Започнете да повдигате таза колкото е възможно по-нагоре и след това отпускайте надолу. Повторете 10 пъти.


Упражнения без тежести (гимнастика)


След ставане (в изправено положение):
- Упражнение 5 - Раздалечете краката на ширината на раменете. Опънете ръцете напред и започнете да клякате и ставате. Изпълнете 10 пъти. Повторете серията.
- Упражнение 6 - Сложете ръцете си зад тила. Повдигайки левия си крак се опитайте да докоснете десния си лакът. Изпълнете 10 пъти. Повторете серията.
- Упражнение 7 - Лицеви опори. Изпълнявайте с опънато тяло и вдигната глава с поглед напред към хоризонта. Изпълнете две серии от 10 повторения.
- Упражнение 8 – Легнете на земята по корем с прибрани покрай тялото ръце и опънати крака. Започнете да повдигате едновременно торса и краката. Изпълнете бавно упражнението в една серия от 10 повторения.

Упражнения без тежести (гимнастика)

Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)