Търсене в тази страница ...



Холестерол, артериални плаки и В12

Холестерол, артериални плаки, В12. През 1969 година доктор Маккъли от Медицинския университет в Харвард известява световната общественост за изключително важното си откритие, че повишения хомоцистеин в следствие на дефицит на В12 в организма е основната причина за сърдечно съдовите болести поради силно увреждащото му действие върху коронарните и останалите кръвоносни съдове в целия организъм (в частен случай и тези на белите дробове) понеже физиологично е причина за натрупване на липидни плаки по тях (атеросклероза). Тогава той бива заклеймен под натиска на фармацевтичната индустрия и принуден да напусне сам Харвард, като от тази година нататък започва да се развенчава мита за това, че повишените нива на холестерола са основната причина за атеросклерозата.

В тази връзка ще приведа пример с моя баща, който е вече на 80 години и който, забележете, цял живот живее с повишен общ холестерол в границите от 6,5 до 11 mmol/l (двойно на физиологичната норма от 2,7 до 5 mmol/l) и тройно завишени триглицериди, при наличие на здраво сърце и отлично проходими коронарни съдове!

Моят баща винаги е имал огромен апетит, като не се е ограничавал от нищо свързано с храна, особено с нейното количество. Никога обаче не е прекалявал със солта. Множеството кулинарни изкушения, които майка ми приготвяше почти непрекъснато в стремежа си да ни осигури домашен комфорт и уют, бяха неустоими. Според всички кардиолози той не трябваше вече да е между живите. Както разясних в предния абзац причината е в ниската стойност на хомоцистеина и постоянно високата стойност (на горната граница) на витамин В12 в тялото, които са основен фактор за образуване на плаки по кръвоносните съдове. Ехографския преглед на артерия каротис (сънната артерия) показа наличие на атеросклеротични плаки, но все пак за 80 годишен човек, те бяха в абсолютно нормални граници. Къде е разковничето? В четири съществени обстоятелства. Първо, баща ми цял живот пие много вода (във физиологичните норми посочени в тема "Колко вода да пием?"). Второ, винаги витамин В12 е бил на горната граница. Трето, всеки ден намира време да се движи, въпреки, че в активна възраст беше чиновник и то с изключително изнервяща и отговорна професия. Както знаете вече от книгата, нервите водят до усилено отделяне на адреналин, а той спомага за мощно отделяне на триглицериди от адипоцитите (мастните клетки в организма) и съдържащия се в техния състав холестерол. Четвърто, на 60 годишна възраст баща ми реши от веднъж да откаже цигарите и това беше голяма крачка напред в запазването на сърцето здраво. Цигарите изключително много затрудняват детоксикацията от прекомерни количества хомоцистеин.

Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)