Търсене в тази страница ...



КОЕ СЪРЦЕ Е БОЛНО?

Кое сърце е болно? Всяко сърце, което не може да осигури необходимото количество кръв за всеки орган и всяка част на организма е болно. Най-познатото и типично усещане, което изпитва човек изпаднал в подобно състояние е лесната уморяемост. Това е признак, че е възможно да е настъпило някакво нарушение във функциите на сърцето. Уморяемост още от сутринта и оставаща през деня, може да се достигне също така при намаляването на витамин В12 до критично ниски нива, описано в тема Недостиг на витамини. Ако се окаже, че сърцето е болно, то с напредването на болестта умората се увеличава и става все по-голяма. Започва да се уморява при все по-малки физически усилия от обичайните. Например при изкачване на стълбите на един или два етажа, след вдигане на по-тежък предмет или при опит да догоним автобус.

Друг характерен признак за болното сърце са силните болки в гърдите. Те имат стягащ характер без да могат да се локализират. Провокират се по същия начин както лесната уморяемост и преминават след като се преустанови физическото усилие. Времетраенето им продължава между 5 и 30 минути.

Тест за състоянието на сърцето са внезапните емоционални възбуди. Бурната радост, силната уплаха и скръб предизвикват най-често отделяне на значително количество адреналин от надбъбречната жлеза, които буквално се изливат в организма. От него артериалното налягане рязко се покачва, артериите получават спазъм, сърцето трябва да работи срещу високо съпротивление, учестява се сърдечната дейност, съществува реална опасност от настъпване на инфаркт или остра сърдечна слабост. В около 60% от случаите на сърдечно заболяване не се регистрират болки.

Повечето от сърдечните инфаркти са следствие на Исхемичната Болест на Сърцето (ИБС). Тя се причинява от стеснение на артериите на сърцето, получено поради отлагане на атеросклеротични плаки. Те ограничават и намаляват все повече проходимостта на кръвоносните съдове. Късното проявяване на болестта е следствие на една зависимост, че болка се изпитва едва тогава когато вътрешното сечение се стесни над 70%. Именно това прави исхемичната болест толкова коварна, защото едва тогава човек узнава, че има страдание, което е носил със себе си дълги години.

Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)