Търсене в тази страница ...



Инсулт

Инсулт. Инсулта представлява най-общо казано съдов инцидент в мозъка. Той може да бъде както хеморагичен (спукване на кръвоносен съд и последващ кръвоизлив), така и исхемичен (запушване на кръвоносен съд и спиране на оросяването на част от мозъка). През зимата, при ниски температури, възрастните хора не трябва да излизат навън, понеже кръвоносните съдове се свиват от студа и намаляват лумена си (светлото сечение). Така кръвта и кръвните елементи изпитват по-голямо съпротивление и сърцето се натоварва допълнително в задачата си да изпомпва кръвта. Освен това, ако кръвта ви е гъста по принцип, агрегиралите (насъбралите се) тромбоцити могат да доведат до запушване на кръвоносен съд.

Инсулта се причинява от много фактори, но най-силен е нервното напрежение. Не си струва да си вдигате нервите за каквото и да било. Учете се да живеете спокойно въпреки всичко. Най-важното, което трябва да знаете от практична гледна точка е, че моменталната реакция на близките около пострадалия от инсулт е животоспасяваща. Най-късно до 2 часа от настъпването на инсулта трябва да се започне венозно вливане на съдоразширяващи медикаменти за подобряване оросяването на мозъка, както и прием на големи дози витамин С, В1, В6 и В12 на ампули. Ако това не се случи шансовете на пострадалия да преживее мозъчния инцидент намаляват значително. Този период е критичен също и за овладяването на последиците от инсулта в случай, че пострадалия има шанс да оцелее. Последиците са пареза на левите или десните крайници, както и на лицевия нерв.

Отлична профилактика за оросяване на мозъка и избягване на инсулт при възрастни хора и такива претърпели вече инсулт е осъществяването на два курса от по десет дни на всеки шест месеца с интравенозен прием на Ноотропил, Кавинтон или Пирамем и Витамини C, В1, В6, В12. Да се съгласува с невролог.

Не чакайте момента, в който ще ви застигне инсулта, а започнете да живеете разумно. В тази връзка ще искам да ви кажа, какво ми сподели мой познат, когато разбра, че съм отказал цигарите: "… и аз ги отказах, вече 15 години не пуша, след инсулта!". Разбирате колко нелепо звучи това изказване, но за моя познат деня от 15 години е мъчение понеже инсулта парализира дясната му ръка и крак, като го направи инвалид за цял живот.

Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)