Търсене в тази страница ...



Mаслo, олио, зехтин, свинска мас и маргарини

Никога не посягайте към маргарина! Това е отрова за тялото. Неговата хидрогенирана (обогатена с водородни атоми) дълговерижна молекула изисква огромна енергия за разграждане в организма и не се абсорбира добре през червата, а остава по тях образувайки токсична канцерогенна шлака. Онази част, която въпреки съпротивата на тялото ни проникне през тях е непознат продукт за организма ни и той не знае какво да прави с него. Прави ли ви впечатление, че срока на годност на кравето масло, което е естествен продукт е много по-къс в сравнение със срока на годност на маргарина? Дължи се на степента на окисление, която при маслата е голяма, а при пластмасовите маргарини тя е практически нулева т.е. те почти не могат да се окислят. Този принцип се запазва и при навлизането им в организма. Смисъл и значение за нашето здраве имат маслата, които са с естествен произход и лесно се окисляват в хода на клетъчния метаболизъм. При окисление те се разпадат на лесни за усвояване късоверижни структури. При съхранение на краве масло или свинска мас, внимавайте те да не започнат да съхнат, да пожълтеят и придобият неприятен, горчив вкус. Това самоокисление за около две седмици се предотвратява, ако същите се държат в добре уплътнена кутия с капак в хладилник. Ако все пак тези изменения в маслата настъпят – незабавно ги изхвърлете, понеже техните молекули (за разлика от маргарините) съдържат ненаситени вериги, които кислорода (във въздуха) атакува и образува липидни (мастни) прекиси (супероксиди). Постъпили с храната те са много вредни за организма. В организма обаче самоокислението на мазнините до прекиси е потиснато от специални ензими и витамин Е. Обратно, мастните молекули на маргарините се окисляват много трудно, което означава, че не могат да се използват за редуциращи химични реакции, от които тялото ни да извлече някаква полза и енергия, а образуват още по-дълговерижни съединения в организма ни с всякакви други преди това погълнати от нас боклуци, които си остават в клетките и тъканите за цял живот, държейки имунната ни система в хронична активност с цел тяхното отстраняване и именно тези супермолекули са една от основните причини за ракови образования.

Не използвайте гнусния зехтин – никога. Въпреки, че всички списания и вестници повтарят като папагали колко чудесен е зехтина, то неговата полезност всъщност е като тази на червеното вино и белия хляб – измислена. Молекулите на мастните киселини в зехтина са по-големи, отколкото в останалите растителни масла, което ги прави изключително трудно смилаеми за организма. Това е един гранясал продукт с тежък и неестествен мирис и вкус, който е подходящ предимно за гърци и италианци. Понеже е нерафиниран не става и за готвене, защото всички нерафинирани масла при температурите характерни за готвене образуват токсични и канцерогенни оксиди.

Използвайте само студено пресовано олио – от сусамово семе, от слънчогледово семе, от тиквено семе, от гроздови семки. За готвене използвайте само рафинирано слънчогледово масло. Имайте предвид обаче, че на един тон слънчогледово олио за нуждите на рафинирането се добавят 10 литра канцерогенен въглеводороден дериват от групата на бензините. Това означава, че в подобно олио присъстват поне 0,1% канцерогенни съставки. Процентно по обем, това количество изглежда малко, но от биохимична гледна точка е огромно и трови организма постепенно, но необратимо. Колкото по-малко преработена храна консумирате, толкова по-голяма полза за здравето ви ще носи тя.

Свинската мас е добра храна, в нея има значителни количества витамин К (за по-добра съсирваемост на кръвта), както и всички останали мастноразтворими витамини. Използвайте я не повече от веднъж или два пъти седмично за намазване на някоя филийка и веднъж месечно за направата на дребни домашни сладки или подобно. Учебниците по физиология казват, че мазнините трябва да се комбинират с въглехидрати за правилното им усвояване и бързо разграждане от организма.

Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)