Търсене в тази страница ...



Къпане

Къпане. Къпането и здравето са взаимосвързани. Температурата, с която се къпете, трябва да е поне 40ОС, понеже отдавна е установено, че прага на температурна чувствителност на повечето микроорганизми е до 39ОС. Освен това при тази температура тялото се загрява и за да се охлади започва да се изпотява. Чрез потта се извличат през кожата натрупаните токсини, които са всъщност метаболитите от обичайната жизнена дейност (най-вече размножаване и хранене) на анаеробната и аеробна микробиологична флора в нашия организъм – бактерии, гъби, вируси и др. Те съставляват от 1,2 до 3 кг от нашето общо тегло. Като цяло, 80% от общото тегло на биологичната маса на нашата планета са съсредоточени в микроорганизмите. Бактериите и вирусите нямат собствена храносмилателна система и затова произвеждат екзоензими, които отделят в нашите тъкани и клетки, като ги разграждат до аминокиселини и токсични газове – като CO2, азотни съединения, сероводород и много други. Чрез функциите на клетъчната си стена всмукват така получените аминокиселини за да изграждат собствените си белтъци, ензими и нужните за размножаването им нуклеотиди за синтез на РНК и ДНК. Именно споменатите по-горе метаболитни остатъци (отпадъци) са токсични и се натрупват в тялото ни. Органа с най-голяма площ в човешкото тяло е кожата и като такъв е способен да отдели най-голямо количество токсини именно чрез къпането, което може да се окачестви като най-ефикасната превенция срещу инфекциите. При къпане се отстраняват около 90% от микроорганизмите по кожата. Опасенията изказвани от някои медици, че чрез детергентите (миещите средства – сапун, шампоан), с които се къпем убиваме обичайните за кожата ни микроорганизми, които създават естествена защита срещу паразитите са неоснователни и продукт на тяхната неукост, понеже специфичните за нас ендогенни микроорганизми (виреещи в тялото) се възстановяват в нормалното си количество само след 2 до 3 часа, а екзогенните (живеещи по кожата) след максимум 8 часа. Не прекалявайте с къпането обаче, понеже мазния и киселинен повърхностен слой, естествен за кожата, наистина ни предпазва от паразити. Къпането по няколко пъти на ден отмива голяма част от този слой, а това не позволява неговото своевременно възстановяване до физиологично потребната степен.

Ако токсичните продукти, за които разясних по-горе стоят "затворени" в нас за дълго време (повече от 1 ден) поради лоша хигиена, то те предизвикват патогенни реакции чрез провокиране на нашата имунна система с влошаване на нейното общо състояние.

Относно горещата вода. Не прекалявайте с нея, понеже тя натоварва сърцето и кръвоносните съдове прекалено много. Много хора практикуват контрастни душове (с редуване на топла и студена вода) с цел каляване на организма и срещу нервно напрежение, но след едномесечен опит с вземане на контрастни душове установих, че гърба ми започна да се схваща все по-силно и по-силно, докато накрая болката остана хронична поне за 6 месеца, дори след като спрях тази зловредна практика. Резките промени от каквото и да са естество са противопоказни за организма. Така е и с контрастните душове.

При изпотяване след тренировка или усилена работа, на повърхността на тялото, с потта по кожата, излизат и отпадъчните метаболити на протеклите в организма ни собствени метаболитни реакции, като например урея, соли и др. Къпете се своевременно, понеже само 5 минути след края на изпотяването кожата започва обратно всмукване на тези ненужни за организма вещества. Поддържането на отлична хигиена е отлична мярка срещу алергиите.

Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)