Търсене в тази страница ...



КАК РАБОТИ СЪРЦЕТО?

Как работи сърцето? Сърцето бие и изтласква кръв към органите на тялото, кръвта носи кислород и поддържа живота. А сърцето е най-невероятния работохолик! Дори когато човешкото тяло е в покой, то изтласква от 4,5 до 5 литра кръв за 1 минута. В течение на един човешки живот с продължителност около 70 години, през сърдечната мускулна помпа минават около 185,000,000 литра кръв. Фантастично, нали? А сърцето тежи не повече от 300 грама.

Сърце

На границата между сърцето и излизащите от него кръвоносни съдове има две клапи. Едната го отделя от началото на най-голямата артерия – аортата, и се нарича аортна клапа. Другата е на границата между дясната половина на сърцето и белодробната артерия – най-големия кръвоносен съд, който носи кръвта към белите дробове, и се нарича пулмонална (белодробна) клапа. Между лявото предсърдие и лявата камера е митралната клапа, а между дясното предсърдие и дясната камера – трикуспидалната. Предназначението на сърдечните кухини е да поемат кръвта. Тази, която идва от вените се поема от дясното предсърдие, а от белите дробове от лявото предсърдие. После кръвта се изтласква към органите на човешкия организъм посредством мускулните контракции на лявата и дясната камера.

Сърце - възбудно-проводна система

Възбудно-проводната система на сърцето е онази, която чрез електрически импулси задава и отвежда до сърдечния мускул сигнала за генериране на неговия автономен ритъм, иначе казано, пулса. Клетките, които създават импулсите се намират в сино-атриалния възел (Nodus sinuatrialis) в дясното предсърдие под мястото, където се влива горната куха вена. Оттам възбуждането се предава през мускулатурата на предсърдието до атрио-вентрикуларния възел (Nodus atrioventricularis), който провежда импулса със забавяне към мускулатурата на камерата. Силата и честотата на съкращенията се управляват от вегетативната нервна система (симпатикус и парасимпатикус). По този начин се предизвиква едновременно съкращаване на различни участъци в сърцето, което води до увеличаване на повишаване на налягането в сърдечните кухини (предсърдия и камери) . При здрави хора денем пулса трябва да е между 60 и 80 удара в минута, а нощем не по-ниско от 40 удара в минута. За да поддържа живота на тялото сърцето пулсира непрекъснато. За година то отмерва около 40 милиона удара. Слабия ток, който генерира сърдечния мускул се улавя и записва от уреди наричани електрокардиографи (ЕКГ).

Сърце - коронарни артерии и байпас

Независимо, че всичката кръв на човешкото тяло минава през сърцето, природата е решила, че мускулната помпа трябва да се изхранва самостоятелно. За да живее сърцето получава кръв от две основни артерии, коронарните артерии. Те излизат от начало на аортата, непосредствено след аортната клапа на лявата камера. Едната от тях още в началото си се разделя на две мощни разклонения. Техните разклонения образуват нещо като корона откъдето идва и името на толкова разпространената днес болест – коронарната, известна още като Исхемична Болест на Сърцето (ИБС). Когато притока на обогатена с кислород кръв към сърдечния мускул намалее дори за части от секундата, то изпада в така наречения кислороден глад (исхемия). За да се преодолее това състояние се повишава пулса. Това се осъществява със съдействието на хеморецепторите разположени на аортната дъга. Хеморецепторите са своеобразни физиологични химични анализатори измерващи насищането на кръвта с кислород, въглероден диоксид и нейната алкално-киселинна стойност (pH). Ако те не съответстват на зададените от природата норми, се включва допълнителен механизъм контролиран от мозъка, който казва посредством симпатикусовия дял на вегетативната нервна система да се повиши сърдечния ритъм, за да се постигне по-добро снабдяване на сърцето и мозъка с кръв. При исхемия започва сърдечна атака, която може да влоши функциите на мускулната помпа и в зависимост от продължителността на исхемията може да последва сърдечен инфаркт. Когато това исхемично състояние бъде преодоляно се подава сигнал от мозъка към сърцето чрез Вагусовия нерв (наричан още - блуждаещ нерв), за понижаване на сърдечния ритъм.


Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)