Търсене в тази страница ...



КОРОНАРОГРАФИЯ

Коронарография. Установяването на степента на запушване на артериите става чрез т.н. коронарография, позната на хората като цветна снимка на сърцето. Една част от хората, запознати със същността на нейното извършване, която ще обясня тук по-долу, категорично отказват да се подложат на тази процедура, понеже при нея има риск да умрете. Каквото и да решите за себе си е добре да познавате съпътстващите рискове. Опасността идва от токсичните и канцерогенни (ракообразуващи) багрила, които се използват и от това, че чрез вкарване на катетър се увеличава кръвното налягане до много високи стойности, поради увеличаване съпротивлението в кръвния поток и заради поставянето на упойка, която винаги повишава кръвното налягане.

Коронарография



Коронарография


Ето как се процедира при коронарография:

Проникването в човешкото сърце става през артерия, избрана от кардиолога. Обикновено за такава се използва артерията, която е в слабините, на прегъвката между крака и корема – феморалната артерия. Като алтернативен път се използва артерия на ръката.


Поставя се местна упойка в слабините и чрез много тънки и гъвкави тръбички се тръгва към сърцето, докато се проникне в него. Използва се пътя на кръвта и така се стига до самия сърдечен мускул, за да се разбере степента на стеснението или запушването на кръвоносните съдове. Кардиологът водещ изследването в един момент впръсква контрастна течност, като оцветява артериите, а компютъра изчислява размера и процента на запушването. Когато се впръска контрастната течност, пациентът усеща леко затопляне и по-късно в продължение на едно денонощие трябва да употребява много течности (най-вече вода и айрян), за да изхвърли от организма използвания препарат за оцветяване.

Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)