Търсене в тази страница ...КЛАПНО ПРОТЕЗИРАНЕ

Клапно протезиране. Налага се поради изброените в предната тема причини. Освен това започват застойни процеси в организма, появяват се оттоци от неизхвърлени течности и последователно увреждане на всички органи и системи от хроничния застой.

Биологична и механична сърдечна калап

Първата възможност винаги е възстановяване на собствената клапа на болния. Ако това е невъзможно се извършва подмяна с изкуствена клапна протеза – сърдечно клапно протезиране. Изкуствените клапни протези са два основни вида – механични и биологични. И едните и другите имат плюсове и недостатъци. Полезното действие на механичните клапи или казано иначе техния живот се изчислява на повече то 250 години. Предварително всяка една от тях се изследва и проверява на стенд. Митовете, че след десетина години клапните протези се износват и се налага тяхната подмяна не отговаря на истината. Има нещо друго, което се счита за недостатък на този род клапни протези. Болните трябва да вземат редовно лекарства за намаляване възможността от съсирване на кръвта (антигоагуланти). Неправилно е да се казва, че тези лекарства разреждат кръвта. Провежда се така наречената антикоагулантна терапия, която способства да се избегне образуването на тромби, тъй като механичните клапни протези са чужди тела и около тях се създават условия за отлагане на тромби. Тромбообразуването на изкуствените клапни протези започва да се проявява като стеснение на клапата. При тромбозиране не са малко случаите, когато е възможно скъсване на тромб, който тръгва из кръвоносната система и може да запуши кръвоносен съд. Това е неудобството на този вид клапни протези, поради всекидневната употреба на антикоагуланти има опасност при нараняване оперирания да изгуби много кръв, тъй като лекарствата нарушават кръвосъсирването, за да не се образуват тробми.

Относно другия вид изкуствени клапи – биологичния. След имплантацията им в сърцето не се налага оперирания да провежда антикоагулантна терапия, тъй като този род клапни протези нямат механична структура. Те са изработени от животинска тъкан, която е специално обработена. Преди години тяхната подмяна се е налагала на всеки 10 години, поради бърза дегенерация и увреждане на техните платна. Съвременните биологични клапи са значително по-издръжливи.


Завещавам ви здраве лого


ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА

ЗА КНИГАТАХеликобактер пилори
ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ) НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ

Лабораторни резултати проверкаСправочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга
ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health LegacyPrivacy Policy (Декларация за поверителност)