Търсене в тази страница ...



Кисело мляко, прясно мляко

Кисело мляко, прясно мляко. Киселото мляко е най-добрия и естествен пробиотик. То е дар от природата и допълва чревната флора с вълшебната бактерия lactobacillus bulgaricus, която е използвана от българите стотици години за постигане на здраве. Известния руски лекар Иля Мечников описва в труд посветен на киселото мляко феномена на българското дълголетие, като го обяснява с тази специфична бактерия използвана за закваска на прясното мляко. Киселото мляко е най-богатия източник на калций за организма, нужен на костите и основен елемент в тъканните буфери регулиращи алкално-киселинното равновесие в тялото – еднакво по важност с водно-солевия баланс.

Лактобацилите са спорообразуващи бактерии, растат при pH от 4-7 т.е. в кисела среда, с наличие на много захари. Биохимичната им активност се характеризира с това, че разлагат захарите и като следствие се отделя голямо количество киселина и газ. Това определя техния здравен и патогенен ефект. Здравния аспект се съпровожда с факта, че те са задължителни за някои зони на организма. В устната кухина се среща Lactobacillus Acedophilus, във влагалището Lactobacillus Doderleini, в чревния тракт на кърмачетата – Lactobacillus Bifidus. В тези зони лактобактериите, разграждайки захарите и глюкогена, с отделените киселинни продукти подтискат развитието на гнилостни бактерии и Ешерихия Коли, като предпазват организма от тях и имат здравен ефект. Lactobacillus Bulgaricus не присъства нормално в биоценозата на човешката микрофлора, но като екзогенен (добавен) фактор тя има най-голямо значение за организма ни превъзхождайки по качества всички гореизброени бактерии. Патогенния ефект се състои в това, че те предизвикват болестни процеси в устната кухина, създавайки кисела среда (нормално тя трябва да е леко алкална с pH около 7.5), като пораждат условия за декалцификация на емайла и развитие на кариес. Въпреки това, след 10 годишна възраст, отделяните в устната кухина тиоцианови съединения, като фактор на имунната система, подтискат развитието на споменатите микроорганизми. Извода до тук е следния: Киселото мляко е продукт, който подобрява значително здравето, има намаляващ телесното тегло ефект, поради това, че "изяжда" ненужно поетите количества захари и произведен от черния дроб глюкоген, но за да не навреди на зъбите Ви всеки път след неговата консумация е нужно да спазвате правилата за редовна устна хигиена.

На българския пазар има богато предлагане на различни марки кисело мляко, но само единици са онези, които стават за консумация. Как да се ориентирате? Не е трудно. Първо, можете да избегнете закупуването на манипулирано с нишесте кисело мляко като го тествате с йод. Купете си от аптеката и накапете върху киселото мляко 10-15 капки. Ако в киселото мляко има нишесте то йода го оцветява в лилаво, ако няма нишесте йода си запазва бледо кафеникаво-жълтия цвят. Втория тест, който се прилага е да засечете времето, за което млякото се вкисва при стайна температура. Аз лично си купувам кисело мляко на Киселово и то винаги успява да вкисне за не повече от 8-12 часа. При останалите млека вкисване не съм наблюдавал, независимо от престоя им на стайна температура. Какво ни говори това? Вкисването се причинява от бактерията, понеже тя се развива най-добре при стайна температура. В хладилника нейното размножаване буквално спира. Вкисналото кисело мляко е гаранция, че съдържа лековитата бактерия lactobacillus bulgaricus. Когато киселото мляко вкисне си направете с него баница или кекс. Трето, след отварянето му и изгребване на няколко лъжици то трябва да отдели вода на повърхността, ако това не стане значи ви лъжат. Не яжте студено кисело мляко, както студени и горещи храни по принцип. Храносмилателната ни система е пригодена за храни с телесна температура.

Майчината кърма е най-хубавото мляко като храна за бебета. Кравето мляко е неподходящо за тях, поне не и до първата година. Също така след края на първата година микса от кисело мляко с бисквита и мед е отлична бебешка храна, която може да се дава с шише с биберон. Меда и бисквитата може да предизвикат алергична реакция при някои бебета, така че внимавайте за подобни прояви при първия прием. Прясното мляко е неизползваемо от зрелия организъм на хората. Те не го преработват. Сирещния фермент - ензима, с който се раждат бебетата изчезва след третата година от развитието им и тази субстанция повече не носи ползи за организма. Замислете се над един безспорен факт. Кое от млекопитаещите животни в природата суче майчино мляко след бебешка възраст? Нито едно. Дори тези, които живеят задружно на стада с малките си като семейство цял живот – лъвове, вълци, хиени, тревопасни. Щом нещо е неестествено за природата, то е неестествено и за човека. Въпреки това прясното мляко е чудесно допълнение към кафето, понеже обира горчивия вкус.

Така наречените "Йогурти" (в превод на български – кисело мляко) като Activia на Данон, шумно рекламирани по телевизиите, че съдържат безличната бактерия Bifidus Essensis нямат и никога няма да имат нищо общо с качествата на нашето лечебно кисело мляко. Това е поредната пазарна манипулация.кисело млякокисело мляко, прясно мляко


(анализ на нобеловия лауреат проф. Иля Мечников)

Завещавам ви здраве лого






ПЪРВО ИЗДАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА









ЗА КНИГАТА



Хеликобактер пилори




ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

(ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ + СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИ ТЕМИ)



 НОВО - Теми добавени през 2018 г. 

СЪРЦЕ





Лабораторни резултати проверка



Справочна информация

Най-добрите лекари в България | Магнитни бури в момента | Болници | Въглерод и здраве
Проверка на лабораторни резултати и изследвания | Онлайн Книги | Здравни Теми | Здраве
Проф. Александър Чирков | Проф. Донка Байкова | Доц. Сотир Марчев
Човекът, който ще промени България? | Най-продаваната книга




ENGLISH VERSION OF THE BOOK
My Health Legacy



Privacy Policy (Декларация за поверителност)